Veckans sömnadstips: hur du syr en ficka i sidsöm

DSC_0022 copy
Veckans sömnadstips kommer lastat! Idag ska jag visa hur du syr en ficka i en söm, alltså en ”osynlig” ficka. Jag brukar inte använda den typen av ficka så ofta, men ibland kan den vara behändig. Fickor är ju överlag en väldigt bra grej, som jag tycker borde finnas på varje plagg, men ibland vill en inte att de ska synas (märker att det börjar bli ett tema nu, detta är tredje ”osynliga grejen jag visar hur en syr…)
DSC_0063
 För att sy denna fickan behöver du två fickpåsar per ficka. Se till att själva ficköppningen är så stor att handen går i, och att fickpåsen är så stor att handen ligger skönt där i.
DSC_0070
 Börja med att kanta fickpåsarna på valfritt sätt, jag overlockade mina. Obs: de ska kantas var för sig. Om du har ett tyg som är tunt och sladdrigt kan ficköppningen på plaggdelarna behöva lite mer stabilitet, pressa i så fall på mellanlägg eller klisterband där du ska placera din ficka. Det är även smart att klippa små stämhack på plaggdelen för att lättare kunna fästa din ficka på exakt rätt plats.
DSC_0078
 Dags att fästa fickpåsarna i varsin plaggdel. De sys räta mot räta. Lämna 1 cm sömsmån på fickdelen, både i överkant och nederkant.
DSC_0085
 Pressa ut fickpåsen.
DSC_0091
 Och vik in sömsmånen. Fäst med en nål.
DSC_0096
 Nu kommer den biten som kan vara lite klurig, det är nämligen dags att sy ihop plaggdelarna över och under fickan. Har du varit noggrann med sömsmånen på fickpåsarna blir det enklare. För att få en snygg sidsöm måste sidsömmen och fickans söm mötas, och gärna gå några mm omlott.
DSC_0105
 När du lyckats är det dags att overlocka eller zick-zacka hela sidsömmen, tillsammans med fickans sömsmån. Klyvpressa sömmen.
DSC_0100
 Och sist av allt sy ihop fickpåsarna, såklart.
DSC_0114
Voila, den dolda fickan är klar! Av *pedagogiska skäl* gjorde jag fickpåsen i ett annat tyg här, men ska fickan bli helt osynlig är det såklart bäst att använda samma tyg som resten av plagget. Då ser det bra ut även om tyget glipar. Lycka till med sömnaden!
Fler sömnadstips:

✂ Vet du inte vad räta mot räta, sömsmån eller klyvpressning betyder? Kolla här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp