Sybingo 19: Husqvarna viking tillbehör

I samarbete med Husqvarna Viking och Slow fashion

DSC_1109text

Som ni vet vid det här laget görs årets sybingo i samarbete med Husqvarna viking. De undrade om vi ville låna varsin maskin att sy på under sommaren, vilket Fredrika valde att göra. Men eftersom jag redan äger och använder en mycket älskad Husqvarna viking opal 670 frågade jag om jag kunde testa lite roliga tillbehör istället, vilket såklart gick bra. Så i början av sommaren skickade Husqvarna hem ett paket till mig innehållande det på bilden, och nu har jag testat allt!

DSC_1245text

Fällsömmen är en stark söm, som ofta används på jeans eller skjortor. Här har jag skrivit en guide på hur du syr en fällsöm, men med hjälp av fällsömsfoten går det att göra processen smidigare.

DSC_1159

Lägg tyget aviga mot aviga, och sy en söm med 1,5 cm sömsmån genom att följa pressarfotens kant.

DSC_1164

Klipp bort 6 mm från den övre sömsmånen.

DSC_1167

Pressa sömsmånen till vänster. Tyget ligger nu med rätsidan uppåt, och stickningen man ser kommer från underspolen.

DSC_1170

Vik in den övre sömsmånen i pressarfoten, och sy precis som vanligt, så kommer pressarfoten automatiskt vika runt sömsmånen till en 9 mm fällsöm.

DSC_1173

Resultatet blir en väldigt jämn söm, som är stark och enkel att sy. Det är dock viktigt att komma ihåg att den ena stickningen kommer från underspolen och den andra från övertråden, så man måste använda samma tråd på båda ställena.

DSC_1247text

Nästa fot jag testade var en fjädrande quiltfot. Jag har aldrig quiltat något i mitt liv, så det här var helt nytt för mig.

Den här pressarfoten är öppen, vilket gör att det är lätt att se precis vad man gör. Att den är fjädrande förhindrar att tyget följer med nålen upp, och det i sig motverkar att tråden går av.

DSC_1139

Skruva bort pressarfotsfästet, och skruva fast den fjädrande pressarfoten.

DSC_1146

Sänk matartänderna.

DSC_1148

Sen är det bara att sy ett mönster, genom att flytta runt tyget. Det spelar ingen roll vilken stygnlängd du har, eftersom du styr det själv baserat på hur fort du flyttar tyget. Jag tittade på denna videon för att förstå tekniken.

DSC_1150

Resultatet blev kanske inte direkt imponerande, men med övning kan man göra jättefina saker. Och är man en van quiltare kan jag tänka mig att denna pressarfoten verkligen underlättar, eftersom man så tydligt ser vad man gör.

DSC_1235text

Det sista tillbehöret jag testade var Circular attachment, vilket var otippat roligt!

DSC_1181

I circular attachment-lådan får du tre mallar som du kan använda för att brodera cirklar eller blommor, en metallplatta som används som storleksguide, och ett häftstift.

DSC_1183

Det första du måste göra är att pressa mellanlägg på baksidan av tyget du vill brodera. Annars kan tyget fasta i maskinen, eller så kan nålen sticka hål på tyget.

DSC_1187

Placera mallen på tyget, och bestäm hur stor cirkel eller blomma du vill göra.

DSC_1188

Markera mitten med en liten prick.

DSC_1189

Sätt sen häftstiftet i mitten.

DSC_1191

Och använd mallen för att rita en cirkel.

DSC_1186

Jag använder alltid pilot frixion clicker när jag gör tillfälliga markeringar på tyg. Markeringen försvinner nämligen vid värme, så det räcker att stryka lite lätt för att det ska suddas ut.

DSC_1198

Ställ in markeringen på storleksguiden på samma siffra som du ritade din cirkel, i mitt fall 14 cm.

DSC_1221

Snäpp fast storleksguiden på maskinen. Egentligen ska den sitta i hålen på stygnplattan, men den passade inte riktigt min maskin (jag tror att jag kanske fick fel modell). Jag satte fast den vänstra delen i hålet, och den högra i raden där matartänderna går, vilket fungerade bra. För att den skulle sitta fast ordentligt satte jag en bit tejp på kanten.

Har du ett förlängningsbord till din maskin är det perfekt att använda det nu, men det har inte jag och det funkade ändå.

DSC_1211

När det är dags att sy sätter man häftstiftet i mittenpunkten, och fäster den i hålet på storleksguiden. Sen är det bara att sy! Häftstiftet håller tyget på plats så att cirkeln blir perfekt rund.

DSC_1218

Min maskin har 200 olika sömmar, så det är bara att välja att vraka. Detsamma gäller Husqvarna Viking Opal 960Q som man som deltagare i sybingon 2019 har chans att vinna!

DSC_1231

Med de andra mallarna kan man sy blommor enligt precis samma metod, men skillnaden är att man syr ett antal halvcirklar som resulterar i en 4 eller 6-bladig blomma. Fint ju! Tänk till exempel på en tygpåse.

Glöm inte bort att detta är sybingons sista vecka! Du kan läsa mer om reglerna genom att klicka på bilden ovan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp