Julklappstips: hur du syr en sminknecessär

Idag är det första advent. Är det inte konstigt hur snabbt tiden går, och att det redan närmar sig jul? Kanske har du redan klurat ut vad du ska ge dina nära och kära, eller så har du svårt att komma på saker. Som en hjälp på vägen har Fredrika och jag kommit på ett gäng presenter en enkelt kan skapa själv. Vi har valt att se det som en adventskalender, där vi varje söndag fram till jul kommer publicera varsitt julklappstips på våra bloggar. Antingen kan du bli inspirerad att skapa något du vill ge bort, eller så tar du tillfället i akt att skapa en julklapp till dig själv.

DSC_0051 (kopia)
Ett av mina mest lästa blogginlägg är från förra sommaren, när jag gjorde en tutorial på hur en kan sy en necessär. Idag kommer jag visa hur du kan sy en lite mindre sminknecessär, som är perfekt att ge bort i julklapp. Eller varför inte använda båda guiderna för att sy ett matchande set?
DSC_0004– Yttertyg. Jag har använt vaxduk.
– Fodertyg, jag använde vanlig bomullsväv.
– Plastblixtlås, ca 25 cm
– Sytråd
DSC_0010
Rita upp mönstret på papper. Klipp ut den större delen i yttyget och i fodertyget, och den mindre delen bara i fodertyget.
DSC_0021På den lilla delen: vik ner långsidorna 0,5 + 0,5 cm och sy en stickning.
DSC_0022Lägg sen den mindre foderdelen på den större och sy fast som på bilden. Om du vill kan du såklart ändra antalet fack.
DSC_0029Sy fast blixtlåset på yttygets långsidor. Se till att du har ca 1,5 cm sömsmån tillgodo på den sidan där blixtlåset går att öppna.
DSC_0033Sy sedan fodrets långsidor räta mot räta med yttygets långsidor, med blixtlåset emellan.
DSC_0040Sy hela kortsidorna, så att necessären ”stängs”. Du kommer alltså sy över blixtlåset, och därför måste det vara av plast. Det är viktigt att du lämnar så pass mycket öppet att du kan vränga den ut och in, samt att du lämnar blixtlåset lite öppet.
DSC_0045Sy igen hörnen.
DSC_0047Vräng alltihop, så att rätsidorna är utåt.
DSC_0048Sy igen det öppna hålet med maskin eller för hand.
DSC_0056Och voila! Nu är den klar. Du kan behöva kämpa lite med att peta ut hörnen så att den blir fin, särskilt om du syr i vaxduk eller ett annat tjockt material.
Glöm inte att gå in på Fredrikas blogg för att se hennes julklappstips, och ha en fin första advent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp