I samarbete med Husqvarna Viking
Jag har sytt på Husqvarnas maskiner i många år, och har alltid varit hur nöjd som helst. Husqvarna har maskiner i alla prisklasser, som passar för både nybörjare och mer erfarna, och massor av tillbehör som underlättar sömnaden. Jag syr allra mest på min Husqvarna Viking Opal 670, som är en datoriserad maskin med över 200 sömmar. Jag älskar den!
Om du deltar i årets sybingo har du chansen att vinna en symaskin från Husqvarna. Läs detta inlägget för mer info.
Och idag är det dags för tutorial i samarbete med Husqvarna! Jag ska visa hur du kan sy lyxiga linneservetter, på två olika sätt.
Du behöver:
- Linnetyg, har du tur kan du säkert hitta på loppis!
- Matchade tråd
- Krita, eller min favoritpenna pilot frixion som försvinner vid strykning
- Sax
Alternativ 1 – Gerade hörn
Jag kommer som sagt visa två olika sätt att sy servetter på. Det första alternativet är med gerade hörn, eller mitered corners. Det innebär att man syr ner hörnen med en diagonal söm, vilket ger en snygg baksida. Det finns flera olika sätt att sy gerade hörn, men sättet jag kommer visa tycker jag ger jämnast och finast resultat.
Jag har valt att sy en dekorations-stickning, men det går precis lika bra att sy med vanlig raksöm.
Klipp till tyget i lagom stora rektanglar – jag gjorde mina 45×45 cm (inkl 2 cm sömsmån).
Pressa in 1 cm sömsmån på alla sidor.
Vik och pressa 1 cm en gång till.
Vik upp den översta pressningen, och rita i vecket med hjälp av en krita.
Rita i vecket även från rätsidan, och vik sen in hörnet så att linjerna matchar. Pressa.
Vik rätan mot rätan, så att de yttersidorna matchar. Längs det diagonala vecket du nyss pressade ska du sy.
Alltså såhär!
Trimma ner sömsmånen till några mm.
Vänd hörnet till rätsidan med hjälp av något spetsigt. Var försiktig så du inte gör hål i tyget!
Pressa sen ordentligt, och du har ett såhär snyggt hörn!
Sy en stickning, helst från rätsidan. Jag valde sömmen 4:20 (på min opal 760) för att få fina rader av blommor, men vilken söm som helst går bra.
Alternativ 2: rullfållar
Rullfåll är en fin, smal fåll som brukar finnas på sjalar och liknande. Den går att sy för hand, men det tar en evig tid. Istället kan man använda en fållvikare!
En fållvikare syr enkelt en rullfåll, eftersom tyget leds in och rullas automatiskt. Samtidigt sys en stickning precis i kanten, och resultatet blir väldigt rent och snyggt.
Det finns fållvikare för olika bredder, och för att vara säker på vilken bredd din har mäter du mellan spåren på baksidan. Min fållvikare ger en färdig fåll på 5 mm, och sömsmånen blir då 10 mm.
Det krävs lite övning för att lyckas bra med en fållvikare, men när man väl fått in tekniken är det superlätt. Jag tycker det underlättar att pressa den första vikningen, därför pressade jag in mina kanter 5 mm innan jag började sy.
Byt från din vanliga pressarfot till fållvikaren.
För att underlätta starten börjar jag med att sy några stygn precis i starten av sömmen, utan att använda fållviknings-funktionen. Sen drar jag ut trådarna några cm, så att jag när jag börjar sy fållen kan dra lätt i trådarna. Klipp inte trådarna.
Om du inte gör detta steg blir det svårt att mata fram tyget när du börjar sy rullfållen.
Led in tyget i fållvikaren, och börja sy från kanten. Risken finns att tyget fastnar och nålen går ner i samma hål flera gånger, men har du gjort det förra steget kan du lätt dra i trådarna för att mata fram tyget.
Håll tyget till vänster, och sy hela sömmen. Pressarfoten kommer leda in tyget så att fållen blir jämn.
När du kommer till slutet av sömmen viker du ut det du pressat upp, och fortsätter sy hela vägen.
Kolla! Såhär fint blir det
Det svåraste är att få hörnen fina, eftersom tyget är tjockt där. För att platta till tyget kan du vika hörnet och försiktigt slå med en hammare.
Sen upprepar du tillvägagångssättet för alla fyra sidor, och klipper rent alla trådar.
Sen är det bara att bjuda på middag och känna dig riktigt vuxen som dukar fram linneservetter! Eller varför inte kryssa ännu en ruta i sybingon, genom att sy ett gäng servetter och ge bort som gåva? Jag hade i alla fall blivit superglad!
Vilket bra tips, tack!
Den första varianten med gerade hörn och dekorativ söm är så snygg! Detta hamnar på min lista över projekt som jag skulle vilja göra någon gång Tack för en bra tutorial!