Hur du syr ett iPad-fodral

Med bara en dryg vecka kvar till jul har det blivit dags att publicera tredje delen av min och Fredrikas julkalender, där vi en gång i veckan fram till jul ger tutorials på julklappar en kan skapa själv. Scrolla ner för att hitta tidigare julklappstips.

DSC_0558-01Idag kommer jag visa hur man kan sy ett ipad-fodral. Eller ja, ett surfplattefodral kanske är mer rätt. Jag har gjort en ganska enkel variant av filt, som man inte behöver kanta eftersom det inte fransar. Fodralet stängs med ett resårband, och jag har gjort fickor för laddare och hörlurar.

du behover

Du behöver:
● En bit filt. Jag köpte från panduro för typ 50 kr.
● Tygsax
● Resårband (ca 3-4 cm brett)
● Symaskin (som klarar att sy genom tjocka tyger) eller en större synål och fingerborg

DSC_0522

Klipp till en bit filt som är något bredare än surfplattan, och ca 1,5 cm längre på varje kortsida.
DSC_0530
DSC_0532
DSC_0534

Klipp en bit som går att lägga omlott surfplattan. Låt kortsidorna vara ca 1,5 cm bredare än surfplattan på varje sida även här.
Vik till den storleken du vill ha – den inre omlotten kommer bli höjden på fickorna, och den yttre omlotten kommer avgöra hur brett locket blir. Tryck till så att du får små veck i filten, så kan du använda vecken som guidelinjer senare.
DSC_0537

Den filtdelen som du klippte i ungefär samma storlek som surfplattan lägger du så att ena långsidan hamnar i linje med vikningen för fickan på den längre delen. Markera med en krita eller penna, och sy igenom båda tyglagren för att fästa filtbitarna i varandra (den långa sömmen, sydd 0,3 cm in på den yttre delen). Markera sen ut linjer för var fickorna ska vara placerade, och sy stickningar för dem. Har du en stark symaskin kan du använda den, annars går det jättebra och blir fint att sy för hand.

DSC_0538Från avigsidan ser det ut såhär.
DSC_0542

Klipp en bit resårband som är lika lång som bredden på fodralet. Placera först ena änden mellan fickan och den bakre filtdelen, och sy ihop. Gör sen likadant på den andra sidan. Notera att du inte ska sy sömmen över resåren, utan bara fästa den mellan filtdelarna.

OBS! Glöm inte bort att testa var du ska placera resåren innan du syr fast den. Beroende på hur högt locket är kanske du behöver höja eller sänka resårbandets placering, eftersom locket ska kunna fästas i resåren.
DSC_0546

Vik ihop fodralet där du tidigare gjort din vikning, och sy ihop kortsidorna. Även här ska du undvika att sy över resåren, se till att sy under istället.

DSC_0558
DSC_0552

Fodralet är klart! En present som går fort att sy, och med största säkerhet kommer till användning för den som behöver ett fodral till sin surfplatta. Tekniken funkar såklart även för att sy ett datorfodral, bara man anpassar måtten. Lycka till med sömnaden!


Tidigare luckor:
Väska
Stickad basker
Cross back-förkläde
Mobilfodral

Ett svar på “Hur du syr ett iPad-fodral

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp