Sypeppens insamling: Januari 2020

DSC_0238.2-01

Gott nytt år, alla sypeppare!

Tack för alla fina bidrag under adventskalendern. Hoppas ni alla är taggade på ett nytt år fullt med sömnad och skapande!

Tema: byxor

I januari anordnas den internationella sömnadsutmaningen Sew fancy pants, och självklart passar vi då på att skapa byxor!


Sew fancy pants anordnas av NicoleKatieLoniJennifer.
Läs mer om utmaningen
här.
Sypeppen är inte en del av utmaningen, men delta gärna i både Sew fancy pants och månadens sypepp!


Vi i sypeppen uppmanar alltid till fritt skapande, så oavsett om du vill sy ett par helt egna jeans, sy om ett par du redan har, brodera på ett par befintliga byxor eller kanske ge dig på att sticka ett par byxor så är du välkommen att bidra! Vi vill såklart se vad ni skapar, så tagga oss på instagram med #sypeppen och #byxormedsypeppen

Möt månadens sypeppare: Karin Weibull

Kanske känner ni igen Karin som Underpressarfoten? Hon både bloggar och instagrammar om sömnad, och har varit en flitig deltagare i sypeppen och våra andra sömnadsutmaningar sedan början av 2018. Hon har deltagit i sypeppen med både fantastiska klänningar och reflexväst för en lady. Dessutom finns en gedigen lista av gratis PDF-mönster på hennes blogg, som jag verkligen rekommenderar alla att kika på.

Bilderna nedan är tagna från Karins instagram. Följ genast!

Hej Karin! Vad roligt att du ville ställa upp som årets första sypeppare. Berätta lite om dig själv!
Det var väldigt roligt att bli tillfrågad! Jag bor i Solna tillsammans med min man och när vi flyttade till den här lägenheten för några år sedan kunde jag för första gången i mitt liv ha en permanent syhörna där symaskinerna (en Janome 2030 och en Singer-overlock från Lidl) kan stå framme hela tiden. Dessutom är det trevligt att dela rummet med min man som kan sitta vid datorn eller i racingstolen på sin sida av rummet och jag kan sitta och sy vid skrivbordet på min sida, men helt ärligt så svämmar det över av tyg och tråd och symönster ibland (på ett kreativt och bra sätt) . Det är så mysigt att sitta vid symaskinen och ha alla syprylar inom räckhåll, jag samlar även på vintagesymönster, tyg och köper en del sytillbehör på loppis/second hand. För att dokumentera det jag gör och få inspiration så startade jag sommaren 2018 mitt Instagramkonto som heter Underpressarfoten och även en blogg som heter Underpressarfoten

Hur och varför började du sy?
När jag var ganska liten lärde jag mig sy, sticka och virka av min mamma. Hon har gått sykurser och andra hantverkskurser och har hållit på med alla möjliga sorters handarbete hela livet. Nuförtiden är hon ansvarig för en vävstuga för pensionärer och ägnar sig mest åt vävning, stickning och virkning. Jag började sy kläder eftersom det var svårt att hitta kläder som passar, jag är 157 cm lång och standardstorlekarna har aldrig passat så bra. När jag flyttade hemifrån fanns det inte lika mycket plats att breda ut sig på och dessutom hade jag mindre tid och lust att sy. För 5-6 år sedan tog jag upp intresset igen när jag bestämde mig för att inte köpa några kläder under ett år. Jag var lite nervös när jag skulle sätta saxen i tyg för första gången på ganska många år, men kunskapen satt i händerna och sedan dess har jag sytt mer och mer. 

Du håller ju inte bara på med sömnad, du stickar även en hel del. Vilken typ av skapande föredrar du, och varför?
Sömnad är nog min ”super power” och det jag föredrar. I andra hand kommer stickning, men det går så långsamt – jag är lite för otålig och gillar när jag hyfsat snabbt får ett färdigt resultat = ett plagg. Fast stickning är ju lättare att utöva när man är på långresor med tåg eller sitter i passagerarstolen i bilen.

Karins första sypeppsbidrag

När började du vara med i sypeppen? Minns du ditt första bidrag?
Våren 2018 hittade jag Sypeppen och om jag letat rätt i minnets (och övriga) arkiv så var det mitt bidrag till UFO-temat mars 2018 som var mitt första. Jag är så glad att den tröjan blev klar! Garnet inköpt 2010 och jag hade gjort tröjan nästan klar, men kört fast eftersom jag inte hade förstått instruktionen på engelska. När jag tog fram UFOt och läste igen så förstod jag precis vad jag skulle göra och tröjan blev klar i ett nafs!

Vilken typ av plagg gillar du bäst att skapa?
Sommarklänningar är en klar favorit! Gärna efter något av mina vintage-symönster eller lite vintage-inspirerat. Men nu när jag börjat sy mer och mer så är det vardags-plagg jag gillar att sy, blusar, toppar och klänningar. Planen för 2020 är att våga mer och även börja sy ytterplagg. Jag har ett tweed-tyg som mamma har vävt till mig som jag ska sy en kappa av, men det kommer krävas mycket förberedelser innan jag sätter saxen i det exklusiva tyget! 

Karins Manhattan-byxor

Under januari kommer vi ha tema ”byxor”. Vad är du sugen på att skapa inför nästa sypepp?
Byxor är en bra utmaning! Jag tycker att det är svårt att hitta byxor som sitter bra i klädaffärer och i höstas sydde jag mitt första par på länge – som blev helt ok! Det blev ett par slacks i svart stretch-twill i mönstret Manhattan från Skinny Bitch, Curvy Chick (deras mönster är gjorda för lite kortare personer!). Jag har tyg kvar så det räcker till ett par byxor till och nu vill jag prova mönstret Melody från Seamwork, så det är jag sugen på att få gjort! Jag är även sugen på att sy ett par snitsiga, rutiga skräddade yllebyxor med grym mönsterpassning. Just nu har jag varken tyg eller mönster till det projektet, men byx-tema kan inspirerar till stordåd!

Tack för att du alltid är så inspirerande och bjuder på fantastiska kreationer! Gott nytt år!

Tack själva för all inspiration från era månadsuppdrag sybingo på sommaren, dels själva utmaningarna, dels att få se hur alla tolkar det och deras fina kreationer! Gott Nytt År önskar jag er och alla sypeppare!


Så här går det till:
1.  Sy , brodera, sticka, virka eller skapa något i en annan textil hantverksteknik. Fotografera det du skapat!
2. Blogga, instagramma eller dela ditt alster i facebookgruppen. (Använd hashtagen #sypeppen och #sewityourself.) Det går även bra att maila ditt bidrag till: info.sewityourself@gmail.com. Länka till sypeppen i ditt inlägg. När du skickar in ditt bidrag godkänner du att vi återpublicerar din bild i våra bloggar och övriga kanaler – självklart med hänvisning till ditt eget inlägg.
3. Kommentera med en länk (gäller både bidrag från blogg, facebook och instagram) till ditt sypeppsbidrag i insamlingsinlägget för aktuell månad. Den 1:a – 25:e varje månad kan du skicka in ditt bidrag till sypeppen. För mer info om hur du skickar in ditt bidrag hittar du i detta inlägget 

Sypeppen är ett initiativ som drivs av Sew it yourself – din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Syftet med sypeppen är att inspireras och skapa tillsammans. För mer info, tryck här.

8 svar på “Sypeppens insamling: Januari 2020

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp