Hur jag hittar sömnadsmönster

Idag tänkte jag fortsätta på detta inlägg, och tipsa om sömnadsmönster.
 studiefoton
På gymnasiet gick jag den estetiska linjen med inriktning mode och textil. Innan dess hade jag sytt enklare kläder i syslöjden, och sjukt mycket tygpåsar hemma. Men det var på gymnasiet jag började sy kläder på riktigt, och i skolan fanns en massa burda-tidningar där en kunde välja och vraka bland mönster. Och det var dessa mönster jag använde mig av under första året, bland annat syddes denna klänningen från ett burda-mönster. Här finns hemsidan, och tidningarna tror jag en hittar på till exempel Presstop.
Numera gör jag de flesta av mina mönster själv, och då är dessa böcker guld värda. Mönstrena är inte direkt moderna, men det mesta går att ändra hur mycket som helst. Här i hittar en instruktioner till olika typer av blusar, skjortor, kjolar, klänningar, byxor och kavajer/jackor. Men det finns även massa variationer av bystinsnitt, kragar och ärmar mm. Det kan dock vara lite svårt att förstå om en är helt ny på det här med mönsterkonstruktion, och mitt tips är att gå en kurs i det om en vill lära sig mer. Jag läste lite mönsterkonstruktion på gymnasiet, men för några år sedan gick jag en kvällskurs på textilhögskolan där jag lärde mig sjukt mycket.
För ett tag sen insåg jag att jag knappt kan läsa av ett mönster som jag inte gjort själv, och då köpte jag dessa två böcker. Här finns mönster på klassiska, ikoniska klänningar, bland annat Twiggys, Mary Quants och Bette Davis. Att följa mönster är väldigt lärorikt, och är en nybörjare kan det ju dessutom vara skönt att få en sömnadsbeskrivning att följa. Jag har testat några mönster från dessa böcker, och tycker att de är helt okej. Jag gillar inte att sömsmånen är 16 mm, jag tycker det räcker med 1 cm. Dessutom är storlekarna lite knäppa ibland, så jag brukar sy en hastig toile i nåt skräptyg innan jag syr i det riktiga tyget.
Den här boken innehåller inga mönster, men en massa tips och olika tekniker som är väldigt användbara. Vissa grejer i denna boken kan kännas självklara, och vissa grejer kanske en inte håller med om, men överlag har jag fått många bra tips från den. Kanske inte en bok som en läser från pärm till pärm, men den funkar liksom som ett uppslagsverk när en fastnar.
 Julklänningen
På internet finns massa gratismönster. Sök till exempel på ”free printable dress pattern”, så lär det dyka upp en del. På pinterest finns det dessutom massa boards med just gratismönster. Till vissa plagg behövs inte ens ett mönster, det finns till exempel flera olika kjolar en kan göra utan mönster. Till exempel veckade kjolar, rynkade kjolar, och cirkelkjolar. Klänningen på bilden har till exempel en halvcirkelkjol, som jag då gjort utan mönster.
Vill en köpa mönster har t.ex Stoff och Stil  ganska billiga. Jag har aldrig testat något av deras, men vet att de har ganska många och att en lätt ser vilken svårighetsnivå de har. En kan också hitta mönster på second hander, tradera, etsy eller nischade hemsidor. Hittar en ett mönster som en gillar går det oftast att variera i all oändlighet. Ta bort ärmarna, lägg till mer vidd, korta av ett klänningsmönster så att det blir en tröja, lägg till en krage, sy på fickor, gör en skärning… Som sagt, sömnad är världens bästa hobby!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp