Höstkappan

DSC_1333

Idag är det sista dagen att skicka in månadens sypepps-bidrag till Fredrika, och därför är det hög tid att jag visar vad jag sytt.

DSC_1374

Mitt bidrag till månadens sypepp (med tema höstpepp) är en blå linnekappa. Jag hade supersvårt att bestämma mig för färgen, jag var egentligen mer sugen på en roströd. Men dels hittade jag inget tyg i precis den nyansen jag ville ha, och dels kände jag att en blå är lite mer praktisk och tidlös.

DSC_1398

Tyget är från Gårda textil. Det är 100 % linne och jag skulle gissa på att det är indigofärgat. Färgen är otroligt djup och fin, men det fällde något enormt när jag tvättade tyget.

DSC_1361

Mönstret till den här kappan kommer från Stoff och Stil. Jag brukar inte köpa deras mönster, av flera anledningar.
– De säljs per storlek
– Instruktionerna är ganska bristfälliga
– De anger inga mått för det färdiga plagget
– De mönster jag tidigare köpt har varit väldigt stora i storleken

Men jag tyckte ändå att denna kappan var så pass fin att det var värt att chansa. Och ja, instruktionerna är verkligen inte som när man köper ett indiemönster, men de var ändå helt okej.

Jag sydde storlek 36, men graderade ut stussen till ungefär strl 38. Ärmen kortade jag med 2 cm (vilket var alldeles för lite, på bilderna har jag vikt upp fållen en gång extra), och ökade vidden mitt på ärmarna lite för att verkligen få plats med en tjocktröja under. För en gångs skull tog jag en chansning och sydde inte en toile! Jag mätte mönstret noga och tyckte att längderna och vidderna verkade okej. Dessutom skulle jag inte fodra kappan, och då är det ganska lätt att justera under sömnadens gång.

DSC_1373

Och trots att jag inte testade mönstret innan jag klippte blev den faktiskt bra! Jag behövde ta in axlarna och rikta om ärmarna, men i övrigt gjorde jag inga direkta passformsändringar. Till nästa gång kommer jag dock göra lite finjusteringar – ta in midjan lite, och antagligen korta en bit. Men överlag är jag nöjd!

DSC_1335

Sömnaden gick fort, det enda som egentligen tog tid var att jag bandade alla sömsmåner enligt Hong Kong-metoden. Det blev dock superfint! Glömde såklart att fota det, men kommer kanske visa i ett annat inlägg.

Jag kommer sy denna kappan igen, och det blir faktiskt väldigt snart! Då blir det en vinterkappa i en ull/kashmir-blandning som jag tror kommer bli helt fantastisk.

Detaljer:
Mönster: Stoff och Stil
Storlek: 36
Justeringar: Kortade ärmarna, tog in axlarna och riktade om ärmen. Gjorde utanpåfickor istället för stolpfickor.
Tyg: 100 % linne, från Gårda textil

4 svar på “Höstkappan

  1. Så häftigt att sy en egen kappa! Och Linne är ju så härligt! Gillar den blå färgen, som du säger är den ganska tidlös och passar året om, även om jag är en sucker for rostrött! 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp