En prickig topp

DSC_0076

När jag listade tre saker jag ville sy inför vintern, var en prickig topp ett av plaggen som var med på listan. Nu är den klar!
Jag trodde att det här skulle bli ett ganska snabbt och enkelt projekt, men jag la hur mycket tid som helst på att sy den här toppen innan jag blev nöjd.

DSC_0102

Tyget är en tunn, mjuk viskoscrepe som jag köpte för över ett år sen på Ohlsons tyger. Det är ett jättehärligt tyg, men inte särskilt kul att sy i. Jag konstruerade ett mönster i min vanliga storlek, men det tunna tyget gjorde att plagget blev mycket större än jag tänkt mig. Jag fick sprätta upp hela sidsömmarna och ta in ganska mycket, och det gjorde knappast saken lättare att jag hade sytt franska sömmar överallt (eftersom tyget fransade sig som sjutton).

DSC_0110

I ärmsluten gjorde jag en kanal av snedremsa jag skurit ut av det prickiga tyget. I den satte jag ett resårband, och sydde sen en stickning i mitten av resåren för att hålla den på plats och få en smockad effekt. Även här fick jag sprätta mer än en gång, när jag blev missnöjd med placeringen. 

DSC_0115

Halshålet vändsydde jag med snedremsa, och i nacken gjorde jag en liten öppning som stängs med en knapp. Tycker det blev fint!

DSC_0075

Jag var jättetrött på den här toppen när den precis blivit klar, för jag kände att jag lagt ner för mycket tid på något som inte var så himla spännande egentligen. Men nu har jag använt den några gånger, och jag gillar den. Så, slutet gott, allting gott!


Det här blir mitt andra bidrag till månadens sypepp. Vill ni veta mer om sypeppen, och kanske själv skicka in ett bidra, tryck här. Glöm inte att imorgon (25/2) är sista dagen att skicka in månadens bidrag!

4 svar på “En prickig topp

  1. Hej! Väldigt inspirerande blogg! Blir väldigt inspirerad av att själv sy, har lite kläder jag vill sy om men det blir aldrig bra, ofta blir det snett o det drar sig och blir hål i tyget vid stygnen. Har ett plagg jag vill korta några centimeter och undrar då om man på nåt sätt kan sy och använda originalsömmen nedtill för att slippa sy en egen, för det blir somsagt aldrig bra. Har du några tips? Tack för inspirationen! Mvh Ebba☺️

    1. Hej! Vad roligt att du blir inspirerad 🙂 Man kan absolut använda originalfållen, (om plagget du ska korta är rakt, t.ex. om du ska korta ett par smala byxor någon cm) genom att klippa av plaggen ca 2 cm ovanför sömmen, klippa bort det tyget som inte ska vara kvar, och sen sy ihop fållen med resterande plagg, räta mot räta. Resultatet kommer bli en snygg fåll, men du får också en extra skärning, som beroende på tyget kommer synas mer eller mindre. Jag skulle rekommendera dig att istället försöka dig på att göra en ny fåll. Se till att mäta ordentligt, så att du klipper bort en jämn kant, pressa noga innan du syr, och se till att du har nya, fräsha nålar i maskinen. Om nålarna har blivit uddstötta kommer det bli hål i tyget. Dessutom finns det massa olika sorters nålar, så se till att du inte har en för grov nål. Har du några andra funderingar får du gärna höra av dig! Lycka till 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp