Det finaste jag sytt

I augusti 2019 ringde min kompis Emma. Jag och Josef har förlovat oss! Vi kommer gifta oss nästa sommar, vill du och Henrietta sy min klänning tillsammans med mig?

OM vi vill!!!

Studenten

Jag, Emma och Henrietta lärde känna varandra 2009, när vi började i samma klass på gymnasiet. Vi läste mode/design och älskade att sy. Vi åkte tåg till malmö enbart för att köpa tyger och sybehör på stoff och stil, vi sydde matchande klockade kjolar och vi hade synätter tillsammans. Så att 10 år senare sy Emmas brudklänning tillsammans var såklart det roligaste projektet jag kunde tänka mig!

Eftersom både Emma och Henrietta bor i Malmö, och jag i Göteborg, var vi tvungna att boka in några helger och batch-sy. Vi började dock med att Emma testade loss brudklänningar, för att få en klar bild av vad hon var ute efter. Här har vi till exempel en kjol som var fin!

En annan sak som vi gjorde ganska tidigt var att köpa tyg. Emma och jag (och den blivande maken Josef) var på Gårda textil och kände på fina sidentyger. Det vi alla gillade bäst var halvglansigt, ganska tungt och inte helt kritvitt. Det fanns inte mycket kvar på rullen, och det var dessutom några fel och fläckar på tyget. Men Emma köpte det som var kvar och fick en bra rabatt! Vi kände oss ändå säkra på att tyget skulle räcka, om vi bara var lite smarta med hur vi lade ut delarna.

Jag är den av oss som har fortsatt på den textila banan även i yrkeslivet, så jag konstruerade ett grundmönster innan jag åkte ner till malmö för första sessionen. Emma hade köpt massa meter vit bomullsväv på Ikea, så vi satte genast igång med att sy toiler. Här hade vi kommit ganska långt, men det fanns fortfarande en del justeringar som behövde göras. Dessa bilder tog jag supersnabbt innan jag skyndade iväg till tåget hem.

Några veckor senare sågs vi i Göteborg. Emma provade den sista toilen, jag ritade det slutgiltliga mönstret och vi satte igång med att klippa och sy. Även Marcel var med på ett hörn (obs att han ligger på mönsterpappret, självklart inte på själva tyget!).

Sen kom corona och man kunde inte åka nånstans, och jag frågade Emma om det var okej att jag fortsatte sy på klänningen själv. Såhär hängde den på min provdocka ett tag, innan jag till slut hängde in den i en klädpåse tillsammans med det överblivna tyget.

I juni kunde jag åka ner till malmö och leverera klänningen, och vi fållade den tillsammans. Den passade helt perfekt! Emma fick tårar i ögonen när hon såg den, och jag och Henrietta fick tårar i ögonen när vi såg Emma i den.

Jag hade broderat brudparets namn + bröllopsdatum i ryggen på klänningen, med blå silkestråd (något blått, ni vet. Dessutom kom knappen i nacken från Emmas mammas brudklänning = något gammalt). Men på grund av det här konstiga året var de tvungna att skjuta på bröllopet, och jag fick helt enkelt brodera in ännu ett datum.

Och också – på grund av pandemin bestämde jag och Henrietta oss till slut för att inte åka på bröllopet. Jag hade behövt resa från göteborg till norra öland, och träffa massa människor jag aldrig annars skulle ha träffat, och hur jag än vände och vred på det kunde jag inte rättfärdiga det för mig själv. Det kändes helt fruktansvärt att missa denna dagen. Men det kändes också som det rätta att låta bli.

Ovan bild och de kommande är tagna av fotografen Karin Viktoria Fotografi. Alla bilder från bröllopet är helt fantastiska, men här har jag valt ut några där man tydligt ser den färdiga klänningen.

Att sy denna klänningen tillsammans med mina två bästisar var helt otroligt roligt, och trots att jag inte var med på själva bröllopet är jag så himla glad att jag, genom klänningen, kunde vara en del av dagen <3

2 svar på “Det finaste jag sytt

  1. Vilken klänning! Den här pandemin ställer verkligen till det. Det känns verkligen tråkigt att inte kunna dela stora händelser med sina vänner, men förhoppningsvis kan man göra det igen när allt är över. Min bästa vän skulle kommit hem från Australien i somras för att hälsa på min bebis, så jag hoppas att hon får komma nästa sommar eller i alla fall till jul nästa år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp