Den rutiga vinterkappan och den grå halskragen

DSC_1585

Förra vintern var jag så oerhört sugen på att sy mig en rutig vinterkappa. Jag researchade mönster, letade tyg, började till slut rita ett eget mönster, sydde en ganska dålig toile, och plötsligt blev det vår. Då kändes det lite tråkigt att sy en vinterkappa. Men för ett tag sen dammade jag av det här projektet, för att i alla fall få ha en rutig, varm kappa denna vintern.

DSC_1578

Någon kanske minns att jag sydde en linnekappa i höstas? Visst ville jag ha en härlig tunn kappa för mellantidsperioden, men den syddes också som en bärbar toile inför detta projektet. Det mönstret hittade jag på Stoff och Stil, och eftersom den passformen var väldigt lik min målbild blev det perfekt att använda som utgångspunkt.

Men, självklart behövde jag göra ändringar ändå. Precis som på linnekappan smalade jag av axlarna och riktade om ärmarna för att de skulle falla snyggt. Men på denna ökade jag vidden lite på ärmarna för att få plats med en rejäl tjocktröja, flyttade upp bystinsnittet för att det skulle hamna mer rätt på mig, och tog in midjan en bit så att kappan skulle bli mer figurnära. Dessutom var fick-positionen helt off för mig, så jag väntade tills skalet var sytt och placerade ut fickorna då.

Dessutom är denna kappan mycket mer arbetad än linnekappan. Givetvis är den fodrad, den är belagd med mellanlägg och den har både axelvaddar och ärmfiskar för att sitta så bra som möjligt.

DSC_1608

Jag ägnade MYCKET tid till mönsterpassningen. Linjerna följer fint runt kroppen, på kragen och slaget, och jag gjorde mitt allra bästa för att mönsterpassa både stolpfickorna och de passpoalerade knapphålen. Herregud vad det är tröttsamt att matcha linjer, men vad värt det är det i slutändan.

DSC_1574

Tyget jag har använt kommer från Gårda textil, och är ett av de dyraste tygerna jag någonsin köpt. Jag köpte det i slutet av våren och jag minns inte det exakta priset, men jag minns att jag var väldigt tacksam över presentkortet jag fått från mina svärföräldrar. Dessutom – ständigt tacksam över att inte vara särskilt lång när det gäller tygkonsumtionen och pengarna jag sparar på det.

Hur som helst, tyget är en blandning av ull och kashmir och helt otroligt. Det är mjukt och tunt, men ändå varmt. Jag gillar den neutrala färgställningen, och tänker att det skulle vara otroligt fint med röda accessoarer till denna kappa. Måste kanske sticka en röd virvel?

DSC_1599

Och när vi ändå är inne på stickning tänkte jag att vi skulle prata lite om fuskpolon jag har under kappan. Den är nämligen mitt senaste stick-projekt! Jag älskar inte halsdukar – håret blir trassligt och baskern knuffas upp för högt på huvudet. Dessutom gömmer man ju en stor del av kappan när man virar en stor halsduk runt kroppen. När jag av en slump hittade mönstret till denna halskragen slog jag till direkt, trots att mönstret var på danska.

Jag tycker att den var en väldigt rolig stickning! Dessutom gick det fort att sticka, trots stickor nummer 4. Jag använde två trådar Drops Flora för att få rätt stickfasthet, och den värmer väldigt skönt. Jag är dock inte helt övertygad om färgen och hur den matchar till kappan, så kanske kommer jag sticka en till.

DSC_1582

Kappan blir mitt bidrag till månadens sypepp. Min tanke var att den skulle bli klar till oktobers sypepp, när temat var ytterplagg, men kanske kan jag skohorna in den i mönstermix-temat under november? Det kanske är särskilt mycket mix, men mönstrat är det i alla fall!

DSC_1575

Den här kappan tog mycket tid, men den var en fröjd att sy! Jag njöt verkligen av arbetet, att pressa noga och verkligen lägga tid åt detaljerna. Men efter två kappor är jag nu väldigt sugen på att sy några snabba, enkla klänningar, som inte består av 30 mönsterdelar som måste beläggas och matchas i oändlighet.


Detaljer Kappa:
Mönster: Stoff och Stil
Storlek: 36
Justeringar: Kortade ärmarna, tog in axlarna och riktade om ärmen. Tog in midjan, ökade upp ärmarna och flyttade fickplaceringen.
Tyg: Ull och kashmir-blandning, från Gårda textil

Detaljer Halskrage:
Mönster: Knitting for Olive
Storlek: One size
Justeringar: Inga
Garn: Två trådar Drops Flora, färg 03.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp