Carolyn pyjamas

DSC_0011DSC_0009

Förra året skrev jag upp en carolyn-pyjamas på min make 9-lista. Jag hade köpt mönstret sommaren innan, och var verkligen sugen på en riktigt härlig pyjamas att dricka morgonkaffet i.

Sen gick tiden, och det fanns alltid andra plagg jag var mer sugen på, och året gick utan att någon pyjamas blev sydd.

Sen blev det 2020, och Malin drog igång sin utmaning #make20for20 och jag bestämde mig att nu jäklar! Nu ska jag sy en pyjamas!

DSC_0483

Tyget köpte jag från By dem förra året, och det är så himla fint. Det är ekologisk bomull, med indigofärgade, vävda ränder. Jag köpte det utan någon direkt plan, men bestämde mig ganska snart för att det skulle bli en pyjamas.

Eftersom det här var med på min make20-lista var det ju tänkt som ett stashbuster-projekt, men då tygbredden bara var runt 90 cm insåg jag ganska snabbt att jag hade för lite tyg för att sy både skjorta och byxor. Som tur var fanns det 2 meter tyg  kvar att beställa hem! Man behövde beställa i hela meter, och därför fick jag lite mer än jag behövde och har nu tyg över… Men tyglagret har ju ändå minskat, så visst räknas det ändå?

DSC_0030

Baserat på mina kroppsmått sydde jag skjortan i strl 4, graderat till 10 i nederkant. Dessutom kortade jag livet 5 cm på förkortningslinjen, och 2 cm extra i nederkanten. Med facit i hand hade jag kunnat korta ännu mer (min överkropp är verkligen kort). Jag sydde ingen toile eftersom det är en luftig modell, och jag gjorde inga andra ändringar. Om jag syr den igen kommer jag lägga till lite vidd över ryggen, och öka upp ärmvidden lite.

DSC_0040

Jag la väldigt mycket tid och energi på att leta efter piping i rätt färg. Jag ville absolut ha en blå nyans, så nära de indigofärgade ränderna som möjligt. Det finns otroligt många pipings och snedslåremsor i blå toner, men ingen passade perfekt. Några kandidater i satin var okej, men det gick bort eftersom jag ville behålla bomulls-strukturen. Till slut hittade jag ett denimblått tyg på stoff och stil, som var en perfect match! Att göra egen piping tar en liten stund men är väldigt lätt, och mycket billigare än att köpa färdig. Closet case har gjort en bra tutorial här.

För att göra insidan lika fin som utsidan är alla sömmar sydda med franska sömmar. Det tar inte så mycket längre tid, men resultatet blir så fint! Jag älskar det.

DSC_0005

DSC_0035

Till byxorna använde jag inte mönstret som ingick, utan istället sydde jag en modifierad version av ninni culottes. Jag ville ha ett par byxor som var höga i midjan, och jag har sytt flera Ninni som jag gillar, så varför krångla till det? Jag gjorde benen smalare och längre, och la till en cuff så att de skulle matcha skjortan.

DSC_0044

Eftersom jag fick tyg över passade jag självklart på att sy en matchande sovmask. Om du vill sy en egen gjorde jag en tutorial för några år sen som du hittar här.

Överlag är jag så himla nöjd med denna pyjamasen! Det var första gången jag sydde ett plagg med piping, och det var så kul! Kommer absolut göra det igen.

2 svar på “Carolyn pyjamas

  1. Åh vilken fin pyjamas! Den ser väldigt proffsigt gjord ut med sin piping och med mönsterpassningen av ränderna. Du är verkligen så duktig på att sy!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp