Bellas röda ullkappa

I somras åkte jag och min lillasyster på en utflykt till skroten i Kinna. Jag hade sett på instagram att de fått in jättefin kappull, och jag var sugen på att shoppa. Väl där hittade jag det jag var ute efter, men otippat nog hittade även Bella tyg till en kappa! Hon syr inte själv, men bara av att drapera tyget framför henne kunde vi båda se hur otroligt bra hon skulle i passa i den djupröda nyansen, så ganska enkelt lyckades hon övertala mig att sy en kappa även till henne.

Denna kappan har Bella haft många vintrar. Från början var det en herrkavaj som hon köpte second hand, och som en skräddare justerade för att passa henne. Den var superfin en gång i tiden, men den hade verkligen gjort sitt. Hon ville gärna ha en kappa i precis samma modell, men med lite förbättringar. Därför provade vi av denna, kom fram till vad som behövde ändras, och sen gjorde jag ett nytt mönster. Vi bestämde oss bland annat för att lägga till bystinsnitt, höja fickorna, minska halshålet och förlänga några centimeter.

Denna gången dokumenterade jag hela sömnadsprocessen, och är du intresserad av det finns en sparad story på min instagram josefinefolkesson.sewing.

DSC_0227

Första helgen i november skulle en kompis hälsa på, men pga omständigheter blev det i sista stunden inställt. Plötsligt hade jag en hel helg utan planer, och då satte jag igång att sy. Nu, några veckor senare, är den klar!

DSC_0249

Modellen var enkel att sy – en vanlig krage, rak knappslå, enkel tvåsömsärm och stolpfickor. Inga sprund, innerfickor eller slag som man måste vara noga med. Dessutom – ingen mönsterpassning, till skillnad mot den förra kappan jag sydde. Därför gick sömnaden oväntat fort. Det som tog mest tid var underarbetet: att omsorgsfullt pressa mellanlägg på stora stycken, att för hand kreja fållarna, och såklart att sy de passpoalerade knapphålen.

DSC_0255

Men att sy i ull är otroligt tacksamt – det blir så himla fint, bara man tar sig tiden att pressa noga. Detta tyget var tjockt men väldigt enkelt att jobba med.

DSC_0226

Knapparna är från Knapp-Carlsson, och jag tycker verkligen att de blev pricken över i:et. Som rubiner som både smälter in och sticker ut.

DSC_0271

Bella blev nöjd, och jag är så glad att kappan blev så bra! Dessutom är jag glad att den är klar, för det betyder att jag snart kan börja sy på min egen ullkappa, i precis samma material men annan färg.

Detta blir givetvis mitt bidrag till månadens sypepp, där temat är färgsprakande!

5 svar på “Bellas röda ullkappa

  1. Hej! Så fint med den röda kappa till hennes mörka hår! När det gäller ull, du tvättar vel ingen tyget för att krympa det innan du syr?

    1. Tack! Jag tvättar alla tyger innan jag syr. Just ull brukar jag förkrympa genom att tumla tyget ihop med några fuktiga handdukar, det tycker jag funkar superbra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp