Hur jag organiserar mina tyger

I samarbete med Husqvarna Viking och Slow fashion

Sen jag var ungefär femton år har jag sytt mycket. Det började trevande, och jag köpte lite tyg här och där, men aldrig mer än att jag använde upp det jag köpte. Sen utvecklades intresset, kunskapen och skaparlusten, och jag började samla på mig tyg. Mängder av tyg. 

Jag har länge tänkt organisera mitt tygförråd, och för ett tag sen blev det äntligen gjort. Såhär gjorde jag:

43242017341_8218e9cd4c_z

Steg 1: Rensa

Jag började med att ta fram och kolla igenom alla mina tyger. Vissa hade jag helt tappat intresset för, vissa var det bara småbitar kvar av, och vissa blev jag nykär i. Jag sorterade i högarna: skänka/slänga, stuvar och hela bitar. 

Steg 2: Organisera

Jag använde mig av Cora app för att kunna hålla koll på mina tyger digitalt. Det är en app som är utformad för att ha en överblick över just sina tyger. Appen är gratis, men för att kunna lägga till fler än 5 tyger kostar den 70 kronor. Helt klart värt det, enligt mig. 

Jag fotade alla tyger som skulle sparas,  och skrev in all info jag mindes i appen. Man kan bland annat lägga in information om fiberkomposition, pris, färg, mönster,  och mycket mer. Och framför allt, längden och bredden.

Jag gjorde likadant med alla stuvar, men där angav jag inte måttet, utan bara om stuven var stor eller liten. Stor = kan bli ett helt plagg, liten = kan användas som detalj eller liknande.

I appen kan man även bocka i om tyget är tvättat, vilket är super! Jag tvättar alla tyger innan jag klipper, och genom att bocka i tvätt-informationen i appen slipper jag oroa mig över om tyget verkligen är tvättat eller inte (vilket såklart sparar värdefull sömnadstid). Dessutom kan man ange var man har lagt tyget, vilket för mig in på nästa punkt.

Steg 3: Förvaring

DSC_0458

Drömmen hade såklart varit att ha en rejäl hylla eller helst en hel garderob för mina tyger, men tyvärr är inte det möjligt hemma hos oss. Istället har jag två stora lådor under sängen, där jag förvarar majoriteten av mina tyger. Här lägger jag bara hela bitar, eller stuvar som är stora nog att bli plagg. Min första tanke var att dela upp tygerna efter kategorierna ”vävda” och ”stickade”, men eftersom jag mest äger vävda tyger bestämde jag mig att sortera på vikt istället. Tyngre tyger, som passar till byxor, kappor eller liknande hamnar i den vänstra lådan. Lättare tyger som är lämpliga till toppar, klänningar och skjortor hamnar i den högra.

DSC_0449

DSC_0453

Alla stuvar lägger jag i min fina gamla teakbyrå. I nedersta lådan finns främst svarta och vita stuvar, som kan passa till fickoder, infodringar, kragar m.m. I den andra finns mönstrade eller udda stuvar. I översta lådan finns foder och mellanlägg.

Påbörjade projekt:

DSC_0446

Jag gillar att ha flera projekt igång samtidigt – klipper jag ett projekt passar jag gärna på att klippa flera (eftersom det är den tråkigaste delen). För att ha ordning på alla delar sorterar jag in dom i stora plastfickor med blixtlås. De jag använder kommer från Office depot, och passar perfekt i lådan under skrivbordet. Har jag köpt en specifik tråd eller knappar till projektet lägger jag även det i plastfickan, så jag har allt samlat när det är dags att sy.

Återvinning:

DSC_0447

Under skrivbordet har jag en papperskorg där jag bara slänger tygspill och trådar. När den blir full lämnar jag in påsen i en butik som har textilåtervinning, vilket många har nu för tiden. Tyget de får in kan användas till nya plagg, eller stoppning i kuddar eller liknande. Egentligen är jag osäker på hur mycket av det som lämnas in som faktiskt kommer till användning, men jag tycker det känns bättre att i alla fall försöka återvinna än att slänga tygspillet i hushållssoporna.
I den högra, mindre papperskorgen slänger jag allt som inte är textil – mönsterpapper, kartongbitar häftklamrar från blixtlås, med mera.


Hur organiserar ni era tyger? Och har ni något smart tips, skriv gärna en kommentar!

3 svar på “Hur jag organiserar mina tyger

  1. Åh vad roligt att få se, jag blir sugen på att göra ett liknande inlägg! Väldigt smart och inspirerande med projektpåsarna, det ska jag inspireras av! Kanske syr jag ett par själv rent utav 🙂

    Jag har mycket mindre tyg än du så mitt ryms i en hög smal byrå. Efter att jag gjorde KonMari är tygerna förvarade vikta till lika stora rektanglar, stående i lådorna så att det är lätt att få överblick och dessutom i någon slags färg/tema-sortering. Det är så himla fint!! Fick ångest av min tygförvaring förr, nu går jag dit hela tiden och gluttar :’)

  2. Hej! Den där appen verkar genial! Finns tyvärr bara för IPhone, men nu har jag gått in och röstat för att skaparen ska göra en android-version också! Håll tummarna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp