Hur du syr en vinväska (eller shoppingkasse)

DSC_0186kopia

I början av sommaren lovade jag att jag skulle göra en tutorial på en picknick-väska. Well, det blev mer av en vinväska. För visst vore det toppen att ha en tygpåse som man kan bära hem vinflaskorna i, utan att de oroväckande klirrar mot varandra? Denna väskan är perfekt för ändamålet!

Men såklart, den funkar även perfekt som picknick-väska, eller bara som shoppingkasse.

Du behöver:

  • Ett kraftigt tyg
  • Tråd

Vill du ha samma storlek och dimensioner som på min påse använder du dig av måtten ovan. Jag har använt mig av 1 cm sömsmån för alla sömmar, utom de som jag skrivit ut med grå text.

Alla sömsmåner är inkluderade i måtten som är angivna på bilden, och det står även hur många du behöver av varje del. På bottenplattan har jag skrivit 1 eller 2, och det beror på hur starkt ditt tyg är. Har du ett tunnare tyg skulle jag rekommendera att du klipper två bottenplattor (det gjorde jag).

Gör såhär:

DSC_0078

Klipp ut alla delar.

DSC_0085

Börja med att förbereda handtagen. Vik in 1 cm på varje långsida.

 

DSC_0110

Vik handtaget dubbelt och sy en söm.


DSC_0111

Pressa sen handtaget på detta sätt, så att sömmen är på mitten. Nu är handtagen klara, låt de vila en stund.

DSC_0082

Fålla alla fickdelar i över och nederkant. Jag använde min fållvikare, som jag har använt massor sen jag skrev detta inlägget. Övning ger verkligen färdighet!

DSC_0094.jpgkopia

Placera de längre fickorna på ytterdelarna, 5 cm från nederkanten. Sy fast de i ytterkanterna (ca 0,5 cm från kanten), och i mitten. Se till att hitta mittlinjen både på fickan och ytterkanten, och sy rakt.

Upprepa för den andra ytterdelen.

DSC_0097kopia

Vik och pressa ner överkanten 1 cm + 3 cm.

Upprepa för den andra ytterdelen.

DSC_0105kopia

Sy fast de mindre fickorna på den långa bottenplattan (mät på yttersidorna hur långt ner från överkanten de ska placeras). Vik och pressa ner överkanten 1 cm + 3 cm, på båda sidorna.

Jag hade två lager tyg på bottenplattan för extra styrka och stabilitet, därför ser det ut som att min ficka är sydd på rätsidan. Det extra tyglagret har jag klippt 8 cm kortare än yttertyget (4 cm på varje sida) för att få en smidig fåll.

DSC_0114kopia

Nu ska ytterdelarna sys ihop med bottenplattan. Börja med att sy ytterdelens ena långsida räta mot räta med bottenplattan. När du är 1 cm från kortsidan låter du nålen vara kvar nere i tyget, lyfter pressarfoten och vrider tyget 90 grader. Fortsätt sen att sy.

DSC_0119kopia

Se till att hörnen blir snygga.

DSC_0124kopia

Jag har sytt vändsömmar för att ge väskan extra form och stabilitet, och vill du också göra det följer du beskrivningen som den fortsätter. Vill du inte sy vändsömmar overlockar eller zickzackar du dina sömmar innan du fortsätter med kommande steg.

När du sytt ihop båda ytterdelarna med bottenplattan är det dags att sy den redan vikta fållen i överkant. Men innan du syr ska du placera handtagen innanför fållen, så de fästs i sömmen med 1 cm sömsmån. Rätsidan av handtagen ska synas när väskan ligger på detta sättet.

DSC_0128kopia

Nu ska vi sy vändsömmarna! Det ger väskan extra stadga, men är också en fin detalj. Innan du syr är det bra att klippa till sömsmånerna, från 1 cm till ca 0,5.

Sy väskans långsidor från rätsidan med 1 cm sömsmån. Stanna 1 cm innan nederkanten.

Upprepa på de 3 resterande långsidorna.

DSC_0134kopia

Sy väskans båda nedre kortsidor från rätsidan med 1 cm sömsmån. Se till sömmarna möter de du tidigare sydde.

DSC_0138kopia

Sy även en söm där bottenplattans botten möter sidorna. Se till att sömmarna möter de du tidigare sydde.

DSC_0140

Nu borde väskan se ut ungefär såhär.

DSC_0148

Vik upp handtagen, och fäst dem med ett kryss. Och om du vill, vik handtagen dubbla och sy en söm ca 5 cm ovanför kanten. Det ger ett skönare grepp.

DSC_0158

Och voila! Nu har du en toppenbra kasse!


DSC_0188

Med sex separata fickor för allt som kan vara ömtåligt, som en glasflaska eller en kruka basilika.

DSC_0202

Idag är det min sista semesterlördag, och ikväll ska jag fira av semestern med ett glas vin! Hoppas att ni alla som deltar i sybingon också har en strålande sommar!

3 svar på “Hur du syr en vinväska (eller shoppingkasse)

  1. Det var en praktiskt shoppingväska! Jag gillar inte riktigt den påsen som jag använder när jag handlar för det känns som allt bara åker runt i den. Men det skulle ju vara väldigt praktiskt att ha en sådan här. Sicksackar du delarna också?

  2. Hej! Jag klippte till efter dina mått men då saknas det 6 cm på botten för mig. Vet inte om jag tänkt fel men räknar jag 37+37+32 så bör botten vara 106 cm. Härligt och kul mönster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp