Hur du syr en väska

ADVENTSKALDER 2018Glad första advent! Det är ju lite av en tradition att jag och Fredrika håller i en julkalender i form av julklappstips, och detta året är såklart inget undantag. Vi kommer ge 4 tutorials var på julklappar du kan skapa själv, en för varje adventssöndag.

45104753845_5c0eb98b1f_k-01

Mitt första julklappstips blir en väska. Jag äger ett överflöd av tygpåsar, och de tenderar ju att bli skitiga och slitna ganska fort. Därför bestämde jag mig för att sy en typ av tygkasse, men i ett mer rejält material och med finare detaljer. Den här väskan går fort att sy och är lätt att anpassa, och därför tycker jag att den utgör en fin julklapp.

44200765510_19956608e2_o-01● stabilt, kraftigt tyg. Jag använder fusk-skinn, men det hade också varit fint med till exempel möbelmocka eller bomullscanvas.
● fodertyg
● tråd
● tygsax
● tryckknappar
● hammare och eventuellt hålpipa
● krita eller textilpenna

Om du syr i skinn eller fusk-skinn, tänk på att använda särskilda nålar.

DSC_0137Börja med att klippa till tyget.

WebVill du ha samma storlek och dimensioner som på min väska (som är som en klassisk tygpåse ungefär) använder du dig av måtten ovan. Sömsmån är inkluderade i alla mått, och jag återkommer till sömsmåner för respektive söm under resten av tutorialen.

WebPlacera ut stämhack och märkpunkter enligt denna bilden. Det är bara på den ena ytterdelen du sätter ut märkpunkter, och jag rekommenderar att använda en vanlig tygkrita.

DSC_0144Börja med att sy fickan. Lägg fick-delen och fickfoder-delen räta mot räta, och sy med 1,5 cm sömsmån längsmed långsidan.

DSC_0148Vik sen ner kanten 3 cm, och sy två stickningar – en i överkanten och en precis över fodret.

DSC_0146Var noga så att stickningarna blir parallella och jämna.

DSC_0149Nu har det blivit dags att göra hål för tryckknapparna, där du tidigare markerat. Detta är alltid lite läskigt, så testa gärna på en spillbit först. Köper du ett kit med tryckknappar får man med sig ett litet verktyg för att göra hål, men om du ofta slår i knappar rekommenderar jag att köpa en hålpipa. Det finns i järn och byggbutiker, och kostar inte särskilt mycket.
Om du inte redan har gjort det är det också en bra ide att markera ut mittpunkterna både på ytterdelen och på fickan.

DSC_0154Slå i knapparna. Banka rejält så att de verkligen sitter.

DSC_0159När knapparna är på plats är det dags att sy stickningen som delar av fickan i två. Lägg fickan kant i kant med ytterdelen i nederkant, och passa in mittpunkten. Sy sen en rak stickning hela vägen, och fäst den ordentligt vid ficköppningen. Min stickning blev lite ojämn, det kan vara en bra ide att markera ut en linje med krita innan man börjar sy.

DSC_0160I botten av fickan har du tre stämhack. Vik in de yttre mot det mittersta och sy en stödstickning över vecket, genom alla lager tyg.

DSC_0161Fickan är formad och på plats! För att underlätta resten av sömnaden kan du sy fast fickan kant i kant med det andra tyget runt sidorna och botten.

DSC_0168Sy ihop väskans ytterdelar med bottenplattan, med 1,5 cm sömsmån. Om du vill kan du göra som jag gjorde och sy en stickning längsmed sömmen, för att hålla sömsmånen på plats.

DSC_0176Sy ihop sidorna med 1,5 cm sömsmån.

DSC_0178

DSC_0179Nästa steg är att forma botten. Ta tag i hörnen och dra ut, så att sidsömmen hamnar centrerat på ena sidan. Sy ihop hörnen med 1,5 cm sömsmån.

DSC_0189Då blir väskan såhär boxig.

DSC_0203Sy ihop fodret på samma sätt som yttertyget, med 1,5 cm sömsmån. Eftersom fodret bara består av en del syr du bara ihop sidorna och hörnen.

DSC_0225Men, lämna en del av ena sidsömmen öppen för att senare kunna vränga väskan. Öppningen behöver vara ca 15 cm, och det är viktigt att du fäster tråden ordentligt på var sida öppningen.

DSC_0194Sy axelbanden genom att pressa in 1 cm på varje långsida och sen sy ihop med en stickning nära kanten.

DSC_0207Utgå från stämhacken och sy fast axelbanden i överkant, ca 1 cm från kanten.

DSC_0220Vräng väskan så att den är ut och in, och lägg i fodret räta mot räta. sy ihop hela överdelen av väskan med fodret, med 1,5 cm sömsmån. Axelbanden hamnar inne i väskan.

DSC_0227
DSC_0226Använd nu öppningen i fodrets sida för att vränga hela väskan. Det kan vara lite knöligt, men ta det bara långsamt och försiktigt så går det.

DSC_0234Sy ihop öppningen med en stickning nära kanten, från rätsidan.

DSC_0242Vik ner yttertyget 3 cm mot insidan, och sy två stickningar – en nära överkanten, och en precis ovanför fodret. Fäst även axelbanden i dessa sömmar.

DSC_0238Din väska är klar!

Den här väskan är så himla användbar och går att variera på massa olika sätt. Jag kommer nog sy en till, med botten i fuskskinn och resten av väskan i en kontrastfärg. Dessutom går det såklart att addera innerfickor, göra längre eller kortare axelband, och förändra utseendet på ytterfickan.

Lycka till med sömnaden!

 

7 svar på “Hur du syr en väska

  1. Vilken snygg väska det blev! Har funderat på att sy en lite snyggare tygkasse som inte går i sönder så lätt. Tack för ett jätte bra pedagogiskt mönster 🙂

  2. Jättefin väska. Vi håller på och renoverar i vårat hus och bygger en syateljé och hem till våra djur så det blir inte så mycket sytt och stickat för mig. Jag har massor med idéer som jag vill genomföra men det blir nog inte så mycket gjort i år. Jag hoppas hinna med två julklappar till dottern, en kudde och en väska. Det får bli mina bidrag till sypeppen.

  3. Snygg väska!
    Jag funderar på att lägga till en dragkedja. Har ni några idéer om hur man kan göra det på ett bra sätt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp