Hur du syr en härlig sommarkjol

I samarbete med Husqvarna Viking och Slow fashion

DSC_0640kopia

Nu är det dags för tutorial här på bloggen, och idag tänkte jag visa hur du konstruerar och syr en enkel och härlig sommarkjol. Genom att sy den här kjolen kan jag kryssa i följande rutor:
– Skapa en kjol
– Skapa en ficka
– Sy i ett blixtlås
– Skapa något somrigt
– Och dessutom, skapa något inför en resa, eftersom jag sydde denna innan jag åkte på tågluff för några veckor sen.

DSC_0006kopia

Du behöver:
– Ett tyg du gillar, gärna ganska tunt med lite fall. Jag använde ett viskostyg. Du behöver ungefär kjolens längd x 2
– Mellanlägg
– Matchande tråd
– Ett dolt blixtlås, ca 18 cm
– En knapp


– Ett tyg du gillar, gärna ganska tunt med lite fall. Jag använde ett viskostyg. Du behöver ungefär kjolens längd x 2
– Mellanlägg
– Matchande tråd
– Ett dolt blixtlås, ca 18 cm
– En knapp

Jag har gjort en 6-vådig kjol, vilket helt enkelt betyder att kjolen består av 6 paneler. För att konstruera mönstret behöver du egentligen bara 3 mått: midja, stuss och önskad kjollängd.

Gör såhär:

Steg 1.
– Rita ut en rak, lodrät linje som motsvarar din önskade kjollängd. Jag gjorde min 58 cm.
– Rita ut en vågrät linje högst upp, som motsvarar 1/12 av din midjevidd. Jag gillar när midjan på kjolen är snäv, men om du vill ha lite rörelsevidd lägger du självklart till det.
– Rita ut en ny vågrät linje ca 20 cm längre ner, som motsvarar 1/12 av din stussvidd + rörelsevidd. Rörelsevidden avgör du själv, vill du ha en vid kjol lägger du till mer rörelsevidd, och vill du ha en snäv lägger du till mindre. Jämför gärna med en kjol eller klänning du redan har. Mitt rörelsetillägg var på ca 25 % totalt.
– Längst ner gör du ytterligare en vågrät linje, som motsvarar 1/12 av din önskade bottenvidd.

Steg 2:
– Flippa de vågräta linjerna över den lodräta, så att den lodräta linjen är i mitten.

Steg 3:
– Forma sidorna. Se till att nederdelen är i 90 graders vinkel.

När grunden är klar lägger du till önskad sömsmån, och gör en mönsterdel för linningen.
Om kjolen ska vara utan fickor kommer du behöva 6 våd-delar som ser likadana ut, plus en linningsdel.
Om du vill ha sidfickor behöver du 4 våd-delar som ser likadana ut, och två delar som har ficköppningar. Dessutom behöver du såklart delar för fickpåsarna. Hur du konstruerar och syr den här typen av ficka har jag gjort en tutorial på tidigare, och den hittar du här.

DSC_0404

Dags att sy! Börja med att sy fickorna, enligt instruktionerna här.

DSC_0405

När fickorna är sydda syr du ihop alla våderna, utom den vänstra sidsömmen.

DSC_0408

Pressa mellanlägg där du kommer fästa blixtlåset, i den vänstra sidsömmen. Om du har gjort sidfickor räcker det att du pressar mellanlägg på den bakre sidsömmen, annars kan det bli för tjockt.
Mellanlägget kan vara några cm längre än blixtlåset. Jag har använt mig av en färdig remsa, men det går precis lika bra att klippa en bit mellanlägg. Det behöver vara ungefär 2 cm brett.

Innan du går vidare till att installera blixtlåset är det bra att kanta sidsömmen, antingen med overlock eller zickzack.

DSC_0431

När du ska sy det dolda blixtlåset underlättar det om du har rätt sorts pressarfot. Den här foten har spår undertill, som gör att blixtlåsets tänder viks ut och man kan sy riktigt nära.
Har du inte den här sortens fot rekommenderar jag att du använder någon smal fot, för att underlätta sömnaden.

DSC_0412

Sy fast blixtlåsets ena sida.

DSC_0417

Sy så långt ner du kan, och markera sedan på den andra sidan var du ska sluta sy.

DSC_0421

Nåla fast blixtlåset på andra sidan.

DSC_0422

Sy precis till markeringen.

DSC_0427

Blixtlåset är sytt!

DSC_0433

Nu är det dags att ta fram din smalaste fot. Jag använder en blixtlåsfot till min Husqvarna.

DSC_0436

Nu är det nämligen dags att fortsätta att sy resten av sidsömmen, och då vill du möta stygnen som sytt fast blixtlåset. För att göra det behöver man komma riktigt nära.

DSC_0437kopia

Här gillar jag att flytta nålpositionen, för att komma extra nära. Det är lättare än att trycka in pressarfoten ännu längre.

DSC_0440

När du sytt hela sidsömmen (och kontrollerat att det ser bra ut från rätsidan) kan du även använda den smala pressarfoten för att fästa nedre delen av blixtlåset i sömsmånen, på båda sidorna.

DSC_0585

Nästa steg är att sy på linningen. Min kjol töjde sig lite under sömnaden, därför bestämde jag mig för att rynka ihop midjan lite, så att den skulle passa linningen.

DSC_0452

Dags att förbereda linningen.
Börja med att pressa mellanlägg på hela linnings-delen.
Vik sedan linningen på mitten, och pressa. Vik sen in sömsmånen på ena långsidan, och pressa.
Jag ville ha en liten spets på min linning, och här har jag markerat ut den. Spetsen kommer gå från vänster framstycke mot bakstycket, för att där fästas med en knapp.

DSC_0455kopia

Vik linningen på mitten och sy enligt markeringen. Det är viktigt att spetsens mittpunkt hamnar precis på mitten av linningen, och att båda benen är lika långa.
Fortsätt stygnen 4 cm i vikningen, och fäst sen noga.

DSC_0586

Trimma ner sömsmånen runt spetsen, och vänd ut linningen. Du behöver klippa ett hack i sömsmånen (den sidan du inte pressat upp) för att kunna vända på ett bra sätt.

DSC_0588

Linningens andra kortsida syr du rakt.

DSC_0589

Lägg linningen och kjolen räta mot räta, och sy ihop. Det är viktigt att linningens kortsidor möter den vänstra sidsömmens öppningar kant i kant.
Vik sen upp linningen och pressa, innan du fäster linningens insida.

DSC_0597

För att underlätta sömnaden brukar jag tråckla fast insidan av linningen, innan jag syr med maskinen. Då vet jag att linningen ligger på plats medans jag syr stickningen.

DSC_0599

Sy en stickning runt hela linningen.

DSC_0601

Sista steget på linningen är att sy ett knapphål och en knapp.

DSC_0607

Nu är det enda som är kvar att fålla kjolen. Det tycker jag att du ska vänta med tills imorgon, och det finns en anledning till det.
Med största sannolikhet har sömnaden fått kjolen att töja sig lite på längden. Om du låter kjolen hänga på en galge över natten kan den dra sig lite till, och det vill du ju såklart händer innan du fållar den. Detsamma gäller när du gör cirkelkjolar, eller kjolar med tyget på skrå.

DSC_0612

Dagen efter kan du mäta kjolens längd, och trimma ner den ifall den är ojämn. Sy sen en smal fåll, jag valde att helt enkelt overlocka och vika in.

DSC_0641

Tadaa! Nu har du en luftig, härlig sommarkjol, som passar till det mesta.

Hur går det för er med årets sybingo?

3 svar på “Hur du syr en härlig sommarkjol

 1. Jag har varit i Paris och trodde att jag skulle kunna kryssa rutorna skapa på resande fot och skapa en huvudbonad men det blev inte någon tid för skapande. Jag får ta tag i något projekt i morgon istället.

 2. Hej Josefine!
  Ursäkta en novis här, men varför är det viktigt att nederdelens mönsterdel är 90 grader i kanten? Håller på med mönstret nu och tänkte att det lättaste kanske bara var att dra en rak linje från midjan via stussen och så får man se hur mycket vidd det blir i botten. Vad blir det för skillnad om jag gör en mindre vid botten, blir själva profilen på kjolen väldigt annorlunda?
  Tack så mycket på förhand och tack för inspirationen 😀

  1. Hej! Vad roligt att du ska sy kjolen 🙂
   Om det inte är 90 grader i kanten kommer du få små ”tippar” längst ner, och kjolen kommer inte bli rak i nederkant. Självklart går det att klippa till senare, men det är lättast att göra rätt redan vid mönsterkonstruktionen.
   Hur mycket vidd du ska ha i kjolen bestämmer du såklart själv. Tänk på att stussen (oftast) är större än midjan, och därför behöver du ha en större vidd där. Om du gör en rak linje från stussen till nederkant kommer kjolen bli ganska rak, och kan eventuellt bli snäv att gå i. Du kan ju mäta din stussvidd och testa om det känns rimligt att ha den vidden även i nederkant.

   Fråga gärna igen om du vill! Lycka till 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp