Hur du syr en fluga

I samarbete med Husqvarna Viking

Tillägg december 2020: Klicka här för att komma till mönstret

DSC_1689.2

Idag drar vi igång med adventskalendern! Mitt första julklappstips är en fluga. Det här är en rolig grej på många sätt – det går ganska fort att sy men upplevs som otroligt proffsigt, och det behövs inte särskilt mycket tyg så du kan använda dina stuvbitar. Perfekt ju!

Som en liten julklapp till er har jag gjort ett mönster till denna flugan, som du gratis kan ladda ner och printa ut. Mönstret är till en fluga man knyter, och du hittar det här.

DSC_1743.1

 • En bit tyg, helst minst 52×52 cm. Använd gärna ett lite lyxigare tyg, som någon form av satäng eller kanske till och med siden? Jag hade en stuvbit av Libertys tana lawn, som är en bomull med längre fibrer och därför mjuk och lite silkig. Det funkade super!
 • Ett TUNT mellanlägg
 • Två stycken slejfar, minst 18 mm stora (finns att hitta på bland annat stoff och stil och B.wear). Har du mindre eller större slejfar kommer du behöva ändra mönstret.
 • En loop-turner och en ätpinne eller sticka

DSC_1616

En traditionell fluga sys på skrådden, därför behöver du helst ha en bit tyg som är minst 52×52 cm. Har du en mindre bit kan du såklart fuska och lägga bitarna utefter trådraken, men har du tillräckligt mycket tyg rekommenderar jag att lägga bitarna på skrå. Flugan kommer bli finare då.

Klipp ut dina bitar, två av varje räta mot räta.

DSC_1632

Pressa mellanlägg på en av varje del.

DSC_1636

Sy ihop varje del med korta stygn (ca 2 mm) och med 5 mm sömsmån. Var väldigt noggrann med sömsmånen! Här handlar det om små mått och marginaler, så minsta fel gör skillnad.

Klipp ner sömsmånen till ca 3 mm.

DSC_1638

Nu kommer den jobbiga biten – att vända delarna. Här kan det vara bra med ett verktyg som hjälper till att putta på, men se till att du använder något med trubbig ände. En ätpinne funkar bra.

DSC_1643

Har du ett tyg som tål det är en loop turner väldigt hjälpsamt. Var försiktig bara, så att du inte gör hål i tyget.

DSC_1644

När du vänt delarna kommer de inte så så kul ut, men efter en ordentlig press blir de såhär släta och fina!

DSC_1654

Nu är det dags för monteringen! Trä igenom den korta delens ände genom slejfen, vik ner 5 mm och sätt en nål.

DSC_1658

Den långa delen trär du in och ut genom den andra slejfen.

DSC_1666

Trä den långa delen genom den korta delens slejf.

DSC_1669

Mata nu igenom den långa delens ände genom den långa delens slejf, som på bilden. Blir du osäker på hur du ska göra kan du kolla på banden på en bh, principen är precis likadan.

DSC_1725

När du testat att justeringen funkar viker du in 5 mm på båda kortsidorna och syr fast.

DSC_1689

Flugan är nu klar och bara det allra svåraste återstår – att knyta den. Jag använde denna bilden för att få grepp om det.

Om du vill göra en fin inslagning kan du paketera flugan i en tändsticksask. Jag skar ut en bit kartong i samma storlek som asken, limmade på silverfärgat papper och skar ett hål i mitten. Då ligger flugan fint i asken, och det blir en väldigt trevlig julklapp.

6 svar på “Hur du syr en fluga

 1. Hej! Jag gillar verkligen dina tutorials, men jag vill inte ladda hem genom att registrera mig för att betala om en månad. Går det på något sätt att få mönstret utan att göra det?
  För övrigt har jag bestämt mig för att sy dina linneservetter och ge i julklapp, har gjort till min dotter och hon blev glad – nu är det hennes svägerska som ska få i julklapp.
  Tack!
  Eva

  1. Hej! Tack så mycket! Jag visste faktiskt inte att det funkade så på den sidan, tror inte det var på det sättet när jag lade upp mönstret där…Men jag ska undersöka andra alternativ! Jag mejlar mönstret till dig!

   Vad roligt med linneservetterna, förstår att det blev uppskattat! 😀

   1. Hej!
    Skulle också gärna ta emot mönstret via Mail jag med då jag inte är intresserad av att betala för inlogget till det företaget. Eller finns det något annat sätt att få detta mönster ✊ Tack på förhand

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp