Sypeppens insamling: Mars 2020

Tema: Ufo!

Det är dags för den årliga UFO-månaden! I mars varje år har vi UFO-tema på sypeppen, och det betyder alltså att vi gör klart alla unfinished objects som ligger och skräpar. Det kan handla om att sy i knappar i koftan som egentligen blev klar för två år sen, laga kjolen du aldrig använder för att blixtlåset gått sönder, eller sy klart klänningen som legat halvfärdig sen juni. När mars är slut har vi förhoppningsvis inga halvfärdiga projekt kvar, och kan istället fokusera helt på allt nytt vi vill skapa.

Jag vet hur omotiverande det kan kännas att göra klart de ofärdiga projekten (det finns ju en anledning till att de blivit ufon från första början), men det blir kul när vi gör det tillsammans! Jag kommer uppdatera er på hur det går för mig under månaden, och ge mina bästa tips för att minska ufo-högen. Dessutom finns det massa gamla ufo-inlägg på både min och Fredrikas blogg, det är bara att använda sökfältet.

Möt månadens sypeppare: Ethel

Ethel har instagrammat om sömnad och stickning i flera års tid, under namnet designbyethel. Hon var en tidig sypeppare, och även om det var ett tag sen hon var med sist är hon en ständig källa till inspiration. Hon har nyligen flyttat till hus tillsammans med sin pojkvän, och fått plats för ett eget sy-rum! Följ genast henne på instagram!

Hej Ethel! Berätta lite om dig själv!

Hej! Ethel heter jag och jag älskar att vara kreativ. Jag har alltid stickat mycket, ritat osv, och de senaste 6 åren har det blivit väldigt mycket sömnad. Senaste tiden har det dock lugnat ner sig en del, dels för att jag och min sambo köpt ett fantastiskt hus som vi har fullt upp med och dels för att jag snuddade vid den kända väggen för 2 år sen och har mindre energi än vanligt. Men jag behöver få vara kreativ och skapa på olika sätt, det både ger mig energi och lugnar ner mig. Lite som terapi.

Hur och varför började du sy?

Jag har alltid varit kreativ och velat sy, och jag minns när jag var kanske 10-12 år gammal och ville sy ett figursytt linne med kupor. Men av alla material så ville jag sy i jeans, och de jeanstyg vi hade hemma var gamla trasiga jeans i tjockt material. Mamma hjälpte mig och jag fick ihop ett linne. Men det såg ju verkligen inte bra ut haha, så jag sydde inget mer förrän jag träffade min sambo. Han hade många egna projekt igång, och jag blev peppad att också göra något så jag lånade mammas symaskin och började sy igen. Och på den vägen är det!

Vad inspirerar dig i ditt skapande?

Jag utgår i princip alltid från tyget självt när jag ska sy något. Jag tycker inte om att köpa tyg som metervara, utan hittar mina tyger i stuvlådor och på loppis. När de ligger där huller om buller, ovikta så blir jag så peppad. Det är enkelt att skapa sig en bild av hur mönstret på tyget ser ut, hur materialet rör sig och jag kan stoppa ner handen för att känna hur det känns mot huden. Då kan jag se om det ska bli en klänning, eller en jacka. Oftast tänker jag inte så mycket utan en bild poppar upp i huvudet av vad det ska bli. Allra mest går jag igång på stormönstrade tyger, det är svårt att hitta men jag älskar dom. 

När började du vara med i sypeppen? Minns du ditt första bidrag?

Oj. Jag har varit med ganska länge ändå, fastän det blivit lite färre bidrag den senaste tiden i och med utmattningen. Jag minns att jag, när jag började sy igen runt 2014, 2015 hittade Fredrika och älskade hela konceptet. Så härligt med sykompisar ju! Men jag tror att ett av mina första bidrag var en röd skjortklänning i viscose. Jag minns verkligen hur nöjd jag var att jag fått till den, det var min första krage och jag hade gjort om ett skjortmönster till att kunna bli en klänning. Tyget var såklart redan då från en stuvlåda 🙂

Du har ju nyligen flyttat, och då fått plats med ett sy-rum! Vilken dröm! Hur tänker du när du inreder din studio?

Ja jag totalt älskar att jag fått ett helt rum för mitt skapande, 30 kvadrat stort dessutom! Före vi köpte hus hade jag bara ett litet hörn i vardagsrummet för sömnaden och knappt plats att se mina tyger eller klippa i dom. Och jag fungerar så att jag behöver kunna se vad jag har för att bli peppad på att sy. Så det viktiga för mig var att ha plats att jobba på och att det skulle vara enkelt att kunna se mina tyger. Jag har byggt ett stort klippbord, jag tror det är omkring 130×200 cm stort och som ben har jag hyllor från Ikea. Där har jag lådor av glas där jag kan lägga de tyger jag vet att jag vill sy av så att de alltid syns. Då är enkelt att gå in dit, ta fram ett tyg och börja klippa direkt. Studion är inte klar än, och jag är ganska sugen på att måla en hel vägg med svart tavelfärg så att jag kan skissa direkt på väggen med krita. Då kan jag se mina skisser exakt hela tiden också, istället för att bara ha dom i ett ritblock.

Under mars kommer vi ha tema ”UFO”. Vad är din erfarenhet kring ufon, och hur duktig är du på att slutföra dom?

När jag stickar är jag ganska bra på att slutföra och inte ha UFO:n liggande speciellt länge, men med sömnad händer det ändå att plagg hamnar i skymundan och inte görs klart. Oftast beror det på att jag tvingat fram något, och helt enkelt tappar lusten under vägen för att det inte känns solklart vad det ska bli. Om jag ska vara helt ärlig syr jag oftast inte klart då, utan sparar det halvt påbörjade i en låda som material till något annat projekt. Det är något jag lärt mig under åren, att om jag inte är peppad medan jag syr kommer jag oftast inte att använda det när det är klart heller. 

Tack Ethel för att du alltid är så inspirerande och bjuder på fantastiska kreationer!


Så här går det till:
1.  Sy , brodera, sticka, virka eller skapa något i en annan textil hantverksteknik. Fotografera det du skapat!
2. Blogga, instagramma eller dela ditt alster i facebookgruppen. (Använd hashtagen #sypeppen och #sewityourself.) Det går även bra att maila ditt bidrag till: info.sewityourself@gmail.com. Länka till sypeppen i ditt inlägg. När du skickar in ditt bidrag godkänner du att vi återpublicerar din bild i våra bloggar och övriga kanaler – självklart med hänvisning till ditt eget inlägg.
3. Kommentera med en länk (gäller både bidrag från blogg, facebook och instagram) till ditt sypeppsbidrag i insamlingsinlägget för aktuell månad. Den 1:a – 25:e varje månad kan du skicka in ditt bidrag till sypeppen. För mer info om hur du skickar in ditt bidrag hittar du i detta inlägget 

Sypeppen är ett initiativ som drivs av Sew it yourself – din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Syftet med sypeppen är att inspireras och skapa tillsammans. För mer info, tryck här.

15 svar på “Sypeppens insamling: Mars 2020

  1. Åh fina fina Ethel, en sån inspirerande tygkonstnär och fin människa! Så roligt att läsa intervjun med henne. Är också väldigt glad för UFO-månad för jag måste göra något åt min hög och det blir ju enklare med andra att inspireras av 🙂 Hoppas jag lyckas släppa stickningen lite och att mars blir en riktig sömnadsmånad!

  2. Har alltid tyck Ethel är en sådan bra inspiration ända sedan jag fann henne genom Sypeppen för ett par år sedan. Jag gillar verkligen hur hon jobbar utifrån tyget när hon väljer vad hon skall sy. Det är verkligen inspirerande!
    Det skall bli så kul att se vad folk letar fram för ufon hemma!

  3. Jag blev verkligen inspirerad att ta tag i mina ufon! En kofta som jag stickat på i nästan ett år blev nu klar, en klänning som legat utklippt i kanske två år blev sydd, byxor som syddes förra sommaren men aldrig blev färdiga vid bensluten då hösten kom samt en blus som hängt på provdockan utan knappar i ett par månader! Glad och nöjd, tack för peppen! /Linda
    https://www.instagram.com/p/B-EsmVgJnb2/?utm_source=ig_web_copy_link
    https://www.instagram.com/p/B-ExmubJ9v4/?utm_source=ig_web_copy_link

  4. Blev först lite besviken över månadens tema men det har varit så nyttigt för mig! Har gjort färdigt två plagg som påbörjades under första halvan av 2019 och håller på med ännu fler. Det är en härlig känsla att äntligen avsluta! Tack för inspirationen! Mina bidrag finns på mitt instagramkonto @sytrulsan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp