Sypeppen oktober: Statement

DSC_0119-03

Tema: Statement

Hej och välkomna till en ny månad fylld av textilt skapande!

Månadens tema är statement! Vi vill att du skapar något som är iögonfallande, som ger din outfit karaktär och som är personligt för just dig! Kanske kan det vara ett par rutiga byxor, en stickad löskrage eller en pärlbeströdd väska? Eller varför inte rejäla ballongärmar, en storblommig klänning, eller varför inte en overall? Vi vill se ditt statement piece!

Som vanligt väljer du själv vilken textil teknik du vill använda, och du bestämmer själv hur du väljer att tolka temat.

DSC_0119-02

Jag kommer inom kort blogga om mina planer för månaden, och vi kommer dela med oss av massa inspiration på instagram. Och glöm inte att tagga dina bilder med #sypeppen och #statementmedsypeppen

Möt månadens sypeppare: Lina Lindh

Lina skapar i alla dess former – sömnad, stickning, virkning och broderi. Hon lyckades kryssa nästan alla luckor under sommarens sybingo, och hon inspirerar med sina otroliga kreationer. Dessutom finns många av hennes stickmönster på ravelry, gratis!

Följ Lina här, omedelbart!

– Hej Lina! Vad roligt att du ville vara månadens sypeppare! Berätta lite om dig själv.

Här är en medelålders tvåbarnsmamma (tre om man räknar med hunden, vilket man väl gör?!) boende i Stockholm, som drömmer om landet och har textilt hantverk som främsta energikälla. Mest garnbaserat blir det, stickning, virkning och sen lite broderi och sömnad.

Direkt efter gymnasiet studerade jag textilt hantverk dels i Värnamo och senare på HV’s textila hantverksutbildning som avslutades med gesällbrev i konstsömnad. På HV blev jag kvar i 11 år efter  utbildningen som konstbrodös på HV-ateljé.
Textil är ju underbart, men man kan väl säga att det kom en mild form av livskris när jag började fundera över att det enda jag kunde var inom ett området med en minimal arbetsmarkand…och i-och med det beslutade jag mig för att skola om mig till tandsköterska, vilket jag jobbar heltid som idag. Noll textila inslag, men med en frihet i vetskapen om att kunna försörja sig även om man vill röra sig geografiskt när det blir aktuellt.

– Hur och varför började du skapa textilt?

Jag har dragits till textil sen så länge jag kan minnas, och har varit lyckligt lottad som alltid haft tillgång till det i olika former under uppväxten. Bl.a. genom en mamma som alltid stickat och sytt, hemslöjdens satsning ”slöjdskolan”och fina slöjdlärare. Ett stort plus också att vara född och uppvuxen i Hälsingland som har en stark textil tradition att bjuda om man bara vill ta del av den.
Att arbeta textilt har liksom alltid varit en självklarhet, kan inte tänka mig hur det skulle vara att inte ha något för händerna.

– Du skapar helt fantastiska stick och virk-mönster, som ofta finns gratis på Ravelry. Berätta gärna lite mer om detta!

Tack!!! Jo men den älskade stickningen. Jag stickar såklart även en del efter befintliga mönster, men har i stort sett aldrig kunnat låta bli att göra ändringar. Dels kan det handla om rent praktiskt med konstruktion/passform (när man inte är lång och smal har man tidigt fått lära sig att modifiera om man vill ha något som passar…) som korrigeras eller estetiska detaljer som man liksom bara inte kan låta bli att lägga till etc.
Men allra bäst tycker jag ändå om att skapa mönster själv ifrån grunden, vare sig det är stickat, virkat eller sytt. 

Det finns en sådan tillfredsställelse i processen att från en tanke börja med skisser, beräkningar, provlappar, omräkningar…mer provlappar…och sen när allt fallit på plats och man sitter med en färdig produkt.

Eftersom jag har som vana att jobba i projektform så är dokumentering en stor del av processen. För mig är ett projekt inte riktigt färdigt om det inte finns sparade uppgifter, om inte annat så som referens till nästa projekt.

Det resulterar i att efter varje avslutat projekt finns det en i stort sett färdig beskrivning.
Jag är fullt övertygad om att världen blir lite bättre om man delar med när man har möjlighet – tack föräldrar för den socialistiska uppfostran –  och eftersom jag sitter med färdiga beskrivningar så delar jag dem gärna till vem som nu råkar ha glädje av dem. 

Jag har fått en del förfrågningar om alternativa storlekar, men tyvärr så har inte möjligheten att ta fram regelrätta mönster som teststickats mm. idag.  Det vore kul men är inte helt enkelt inte görbart som livet ser ut just nu när jag inte jobbar med det professionellt.

Däremot blir jag jätteglad om folk  som stickar mina mönster fortsätter att dela med sig av sina noteringar, så kan det i sin tur hjälpa andra att komma igång med egna projekt!

– Vad inspirerar dig i ditt skapande?

Jag älskar traditionella hantverkstekniker, ”trådbundet” är mitt älsklingsord, och naturmaterial (Ull!!! Har vi något finare?!) Men har också alltid varit barnsligt förtjust i tacky ockult art. Första gången jag såg LP-omslaget på mammas ”Sabbath bloody sabbath” var jag såld. Så däremellan någonstans hittar ni mig.

– Du deltog i sommarens sybingo och lyckades kryssa nästan hela brickan! Vad är dina lärdomar från sybingo-sommaren?

Det var så kul! Jag gjorde det till en utmaning för mig själv att inte köpa en enda pinal till något av projekten, och det tror jag att jag höll med undantag på rödkålen och en trådrulle… Så jag passade helt enkelt på att rensa lite i alla förråd som finns här hemma och förenade nytta med nöje. 
Lärdom av det, man kan göra så mycket av det man redan har om man bara tar sig tid.

– Under oktober kommer vi ha tema ”statement”. Baserat på din instagram blir allt du gör en statement piece! Men vad är du sugen på att skapa på detta temat?

Åh bästa temat! Jag tänker att så länge man är skapar något uppriktigt så är egentligen allt ett statement, vare sig det är bombastiskt eller lågmält. Just nu är jag helt insnöad på irländsk virkning och jag ser det lite som ett mission att lyfta virkningens oförtjänt dåliga rykte.  Så nu gäller makro och dimensionering. Hösttröjan gästas av svanar och min käre Baphomet. Stor inspiration på det här temat är ryska virkdamer som florerar frekvent på nätet, där känner jag mig hemma just nu.

Tack snälla Lina för att du tog dig tid!


Så här går det till:
1.  Sy , brodera, sticka, virka eller skapa något i en annan textil hantverksteknik. Fotografera det du skapat!
2. Blogga, instagramma eller dela ditt alster i facebookgruppen. (Använd hashtagen #sypeppen och #sewityourself.) Det går även bra att maila ditt bidrag till: info.sewityourself@gmail.com. Länka till sypeppen i ditt inlägg. När du skickar in ditt bidrag godkänner du att vi återpublicerar din bild i våra bloggar och övriga kanaler – självklart med hänvisning till ditt eget inlägg.
3. Kommentera med en länk (gäller både bidrag från blogg, facebook och instagram) till ditt sypeppsbidrag i insamlingsinlägget för aktuell månad. Den 1:a – 25:e varje månad kan du skicka in ditt bidrag till sypeppen. För mer info om hur du skickar in ditt bidrag hittar du i detta inlägget 

Sypeppen är ett initiativ som drivs av Sew it yourself – din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Syftet med sypeppen är att inspireras och skapa tillsammans. För mer info, tryck här.

18 svar på “Sypeppen oktober: Statement

  1. Vilket kul tema! Jag har ju egentligen det perfekta plagget för detta tema på stickorna just nu, men eftersom det skall bli en julklapp får jag nog försöka hitta på något annat istället

  2. Detta kändes lite mera utmanande än det brukar göra, men resulterade i att jag äntligen vågade klippa i favorittyget! Det är så mycket jag på något sätt och det fanns inte så jättemycket av det… Har fortfarande inte lärt mig länka till mitt instagramkonto, men resultatet finns på @sytrulsan taggat med #statementmedsypeppen.

  3. Jag har statement-sytt! Alldeles för sent till insamlingen men jag skriver ändå (jag har varit sjuk hela månaden…). Är så himla nöjd med min topp med puffärm i lite galet tyg och matchande förklädesklänning med snurrkjol! Tack för kul utmaning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp