Sypeppen januari – Dawn jeans

DSC_0319

Månadens sypepps-tema är byxor, och jag bestämde mig för att sy ännu ett par Dawn jeans. Jag bloggade om mina första här för några veckor sen.

DSC_0343

Denna gången använde jag ett blått denimtyg som jag köpte på Furulunds i somras. Tråden, nitarna och knappen är kopparfärgade, och denna gången måste jag säga att jag fick till alla detaljer riktigt bra. Alla stickningar ser fina ut, gylfen blev bra, och nitarna sitter som de ska.

DSC_0321

Tyvärr måste jag dock erkänna att jag hatar dessa byxorna. Låt mig berätta varför.

DSC_0351

Först och främst – passformen. Som vanligt när jag syr byxor, gjorde jag dom för stora. Fast jag tog bort två centimeter från back risen jämfört med mina förra par, och fast jag tog in ungefär två centimeter över midjan och stussen. De är för stora, vilket tydligt syns bakifrån. Jag har gjort mycket modifikationer på mönstret, och jag börjar undra om jag har komplicerat passformen för mycket? Jag kanske ska gå tillbaka till mönstret, sy upp ännu en snabb toile och bara göra de mest nödvändiga ändringarna?

Anledning nummer två – tyget. Jag älskade färgen på detta tyget innan det blev till ett par jeans. Jag tycker att den knallblå färgen i kombination med de kopparfärgade stickningarna ger ett hemmasytt uttryck. Och även om de är hemmasydda vill jag inte att de ska se ut att vara det. Dessutom töjer det sig mycket, och redan efter några timmars användning var de ungefär en storlek större än när de var fresh of the sewing machine. Och då var de ju för stora redan från början.

För några år sen hade det gjort mig ganska knäckt att sy ett par jeans som jag absolut inte gillar, men faktiskt inte längre. Dels lär jag mig varje gång jag syr, och även om passformen inte är som jag vill ha den så är alla detaljer väldigt fint gjorda. Till nästa gång kommer de bli ännu bättre, för all övning ger färdighet. Dessutom var tyget billigt, och har jag tur kan kanske någon vända i tvättmaskin och tumlare krympa ihop byxorna till något jag ändå trivs okej i.

Till nästa gång – för det kommer ändå bli en nästa gång – ska jag krympa ner storleken rejält! Och sy den raka modellen tror jag? Det blir kul, men först ska jag sy några snabba, roliga projekt som jag vet att jag kommer gilla.


Detaljer:
Mönster: Dawn jeans
Storlek: 10/12, men med mycket justeringar.
Tyg: Denim från Furulunds

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp