Picknick-klänningen

DSC_0050

Alla kläder man ser just nu har generösa volanger, stora puffärmar och smockade liv – och jag blev såklart inspirerad. När jag hittade detta grönvit-rutiga tyget på stoff och stil för några veckor sen var jag tvungen att köpa några meter, och när jag visade upp det för min lillasyster sa jag ”jag vill sy en klänning som ser ut som en picknick”.

DSC_0029

Jag letade halvhjärtat efter mönster på smockade klänningar, och funderade mycket på hur jag bäst skulle konstruera ett eget mönster. Men plötsligt en dag publicerade Martha ett blogginlägg om en otrolig klänning, med precis rätt modell. Jag började följa hashtaggen på instagram, och jag var nog inte den enda som blev inspirerad av Martha för de senaste veckorna har det dykt upp många nya klänningar i flödet.

DSC_0017

Mönstret är McCall’s M7946, och det var första gången jag använde ett McCalls-mönster. Jag sydde view C i strl 10, och gjorde väldigt få ändringar. Mönstret består av raka stycken för både fram, bak och volangerna, men istället för att hålla de helt raka ställde jag ut nederdelen ca 2 cm på varje del.

DSC_0081

Den nedre volangen är sydd ovanpå kjolen, vilket skapar en gullig liten volang i sömmen. Såhär ska jag göra igen, jag tycker det skapar en superfin extra detalj!

Beskrivningen var ganska enkel, men något som verkligen underlättade var som vanligt att kolla igenom hashtaggen på instagram, och läsa andras recensioner. Att sy på ärmarna är lite krångligt och skapar en skör punkt precis i skarven mellan liv och ärm, och eftersom jag hade läst andras åsikter om detta förstärkte jag det området med en bit mellanlägg.

IMG_4523

Enligt mönstret syr man rader av snedremsa på insidan av livet, och trär igenom resårband, men jag valde istället att sy rader av smock längs hela livet. Smock syr man genom att ha resårtråd i spolen, och med långa stygn sy varv efter varv som drar åt tyget, och skapar en mer åtsittande form. Det var många år sen jag senast sydde smock, och jag hade glömt bort hur bedrövligt tråkigt det är – jag sydde 27 varv och det tar en himla tid. Men det blir också himla fint, särskilt på ett rutigt tyg.

DSC_0031

Jag älskar de den fyrkantiga formen som går igen både bak och fram. I både överdelen av livet och i ärmarna sitter det resårband, som gör att allt håller sig på plats.

DSC_0080

Även i ärmslutet sydde jag några varv smock. Jag önskar att jag hade förlängt ärmen några cm, men det får bli nästa gång.

 

IMG_4524

Framstycket går lite högre än bakstycket (för att täcka bysten), men i övrigt ser fram och baksidan likadana ut och det är jättesvårt att se skillnaden. Därför sydde jag såklart i en label i bakstycket. Jag har köpt dessa från Meter meter, och märket är Kylie and the machine.

DSC_0055

Om några veckor fyller jag 27, och jag är av den bestämda åsikten att man alltid ska ha en ny födelsedags-klänning. Gissa om det är denna 🙂

Det här är såklart även mitt bidrag till månadens sypepp med tema volanger, veck och rynk. Kom ihåg att sista dagen att skicka in era bidrag är imorgon!

Ett svar på “Picknick-klänningen

  1. Så snygg! Jag kan verkligen först vad du menar med att du ville sy en picknick, för klänningen har verkligen känslan av en picknick. Volangen i nederkant blev väldigt fin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp