Dawn jeans – cropped and flared

Kära sypeppare! Hoppas att ni haft en fin jul, och att ni hade tiden och lusten att skapa egna julklappar. Vi har fått in massa bidrag till årets julkalender, och så fort jag och Fredrika haft tid att läsa igenom alla mejl och kolla på alla bilder kommer vi lotta en vinnare!

DSC_0203

Men nu tänkte jag prata om något helt annat, nämligen jeansen jag sydde klart i början av hösten!

DSC_0188

Ett av mina sömnadsmål för 2019 var att bemästra att sy jeans, och hitta en modell jag verkligen trivs i. Efter mina Ginger jeans ville jag testa att sy i denim utan elastan, och bestämde mig för att testa Megan Nielsens mönster Dawn jeans. En otroligt värd investering om man är intresserad av att sy jeans, då det ingår fyra olika varianter i mönstret (tapered, straight, wide och shorts). Dessutom är instruktionerna helt otroliga. Bland annat ingår instruktioner till tre olika sorters gylfar!

DSC_0193

Min kropp passar inte in i grundmallen för ett par jeans, och därför var jag tvungen att göra en hel del justeringar. Jag utgick från den tajta modellen och ritade av storlek 10 i midjan och graderade ut till storlek 12 i stussen. Men efter första toilen tog jag in midjan mer, kurvade linningen, riktade om sidsömmen som från början var väldigt sned på mig. Jag höjde dessutom back risen, gjorde full thigh adjustment och low seat adjustment. Såklart kortade jag även benlängden då jag är kortare än genomsnittet, och för att krångla till det ytterliggare ville jag ha en modell som var cropped och flared, så då ställde jag ut benen från knäna och nedåt. Efter tre toiler och alla dessa justeringar var jag tillräckligt nöjd för att göra en bärbar toile, och dessa byxorna är resultatet.

Tips: ladda ner Closet case patterns Jeans fitting e-book om du är intresserad av jeans-sömnad.

DSC_0205

Jag har några riktigt fina denimtyger av ekologisk, indigofärgad bomull hemma som jag absolut inte vågade använda till mina första par dawn. Så istället köpte jag ett billigt, svart denimtyg i 100 % bomull från Stoff och Stil. Som ni ser på bilden blev det ränder i tyget där det legat vikt, och fast jag färgat jeansen med svart textilfärg har jag inte fått bort det. Men ärligt talat, det gör inte särskilt mycket.

Jag gjorde en knappgylf, och jag tycker det blev riktigt bra. Tyvärr är nitarna blankare än knapparna, och det stör mig lite även om det inte syns på bilderna. Note to self – se till att nitar och knappar har samma nyans och blankhet i fortstättningen.

DSC_0198

DSC_0215

På bakfickorna gjorde jag svarta stickningar (vilket nästan inte syns, men jag tycker ändå det är en fin detalj). Fickpositionen är faktiskt samma som på mönstret, och jag tycker de hamnade väldigt bra på mig! Det där är ju otroligt avgörande för om ett par jeans ser bra ut eller inte.

Jag är väldigt nöjd med dessa jeans, men till nästa gång kommer jag göra dom aningen mindre. På bilderna är de helt nytvättade och då passar de perfekt, men de töjer ut sig ca en storlek efter någon dags användning. Dessutom kommer jag plocka bort lite av höjden baktill – det syns inte heller när de är nytvättade men de korvar sig lätt lite över svanken. Bortsett från det tror jag faktiskt att jag hittat en modell jag gillar, och börjat bemästra jeans! Nästa par tror jag kommer bli blå och vida, och jag längtar efter att sy dom!


Detaljer:
Mönster: Dawn jeans
Storlek: 10/12, men med mycket justeringar.
Tyg: Bomull från Stoff och stil


Tröjan på bilden är min Novice sweater.

Ett svar på “Dawn jeans – cropped and flared

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp