Bröllops-byxdressen

DSC_0442Nu blir det tillbakablick! I somras gifte sig min kompis Anna. Jag hade bestämt mig för att sy en byxdress till bröllopet, av ett tyg jag hittade i stuvlådan på Ohlssons tyger någon gång förra vintern. Fast jag köpte tyget långt innan bröllopet, och visste hur jag ville att modellen skulle se ut, väntade jag tills två veckor innan bröllopet innan jag började sy. Varför gör man så? Det blev två veckor av rejält med ångest och ingen plan B, men som tur var hann jag sy klart den innan det var dags för vigsel. De sista stygnen syddes faktiskt kvällen innan, i bilen på väg ner till småland där bröllopet skulle vara… 
DSC_0446Mönstret är en mix av jenny-byxorna, och en överdel jag konstruerade själv. Jag har faktiskt aldrig konstruerat den här typen av liv innan, så jag utgick från ett grundliv, ritade ringningen fritt och sydde en toile av bara livet. Då kunde jag direkt se att jag gjort ringningen alldeles för hög, och att formen inte såg bra ut. Jag ritade på toilen tills jag var nöjd, klippte bort det överflödiga tyget och testade igen. När allt såg bra ut sprättade jag upp toilen och ritade av formen på mönsterdelarna.

Tyget är en tunn chiffong, och blir som alla chiffonger ganska genomskinligt. Eftersom jag hade väldigt mycket tyg bestämde jag mig för att inte använda foder, istället vändsydde jag livet med yttyget. Dessutom pressade jag ett väldigt tunt mellanlägg på det yttre lagret av livet, för att ge lite mer stabilitet.

42983656515_f6f8f2d03d_o

Jag var sjukt nöjd med att byxdressen hann bli klar, men tyvärr straffar det ju sig ofta att hets-sy ett plagg. Det är mycket jag inte är nöjd med – jag tycker att axelbanden blev lite för breda, bystinsnitten hamnade för högt, jag hade definitivt kunnat jobba mer på passformen överlag och på insidan ser man att den inte är så himla välgjord. Men, som alltid är det man själv som ser bristerna tydligast, och trots att jag vet att den hade kunnat bli bättre tycker jag den blev okej. Två lärdomar tar jag dock med mig inför nästa gång det är dags att sy en bröllopsoutfit:

– satsa på lösare passform (för ärligt talat, det man gör mest är ju att sitta ner och äta)
– om det väntas bli över 30 grader är dubbla lager polyester en mycket dålig ide…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp